Παρακολούθηση σε όλα τα στάδια αλλά και διαχείριση των έργων ΣΔΙΤ μέσα από ένα υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινωνία της Πληροφορίας προχωρά στη Διενέργεια Ηλεκτρονικού Ανοικτού Κάτω των Ορίων Διαγωνισμού με κριτήριο ανάθεσης «την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής», για την επιλογή αναδόχου του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη διαχείριση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ».
Αντικείμενο της σύμβασης είναι:
(Α) Ο Σχεδιασμός και Εγκατάσταση ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων ΣΔΙΤ.
(Β) Η Προμήθεια Εξοπλισμού για την υποστήριξη της λειτουργίας του Συστήματος.
Στα πλαίσιο του Έργου ο Ανάδοχος αναλαμβάνει:
- την εκπόνηση Μελέτης Εφαρμογής
- την ανάπτυξη νέων εφαρμογών
- την ολοκλήρωση των παραπάνω σε ένα ενιαίο και λειτουργικό σύνολο
- την προμήθεια εξοπλισμού
- την παροχή εκπαίδευσης στους υπαλλήλους της ΓΓΙΕΣΔΙΤ
- την υποστήριξη της ΓΓΙΕΣΔΙΤ κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του Έργου, μέχρι την οριστική παραλαβή του
Τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ
Η εμβληματική αστική ανάπτυξη στις Ανατολικές Συνοικίες της Αθήνας, με πυρήνα το ιστορικό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, αποτελεί ένα από τα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ της χώρας. Το project προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», το οποίο θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα υπουργείων και άλλων οργανισμών. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025-2026. Η επένδυση που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ».
Ένα ακόμα σημαντικό έργο είναι αυτό της αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΑΕΣΠΟΘ), της τάξης των 370 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο Flyover), μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, με τέσσερις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.
Ένα ακόμα σημαντικό έργο ΣΔΙΤ αποτελεί η λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης.
Το έργο, με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με ενδεικτικό προϋπολογισμό 235 εκατομμύρια ευρώ, αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης.
Με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα θα κατασκευαστεί και το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ. Σύμφωνα με τα τελευταίες αλλαγές , ο ανάδοχος του διαγωνισμού που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα αναλάβει να κατασκευάσει το τμήμα Ηράκλειο - Νεάπολη, αλλά θα διαχειρίζεται ολόκληρο τον οδικό άξονα από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, συνολικού μήκους 62,5 χιλιομέτρων.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται έργα ΣΔΙΤ και σε τομείς όπως τα αρδευτικά δίκτυα και τα φράγματα, ώστε να κινητοποιηθούν κεφάλαια πολλαπλάσια από τα 200 εκατ. ευρώ που θα μπουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ίδιο ισχύει και για σειρά έργων υποδομών υδροδότησης και διαχείρισης πόσιμου νερού (και μονάδες αφαλάτωσης), όπου προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα ΣΔΙΤ. Ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ που έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα θα είναι και η συντήρηση και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς θα φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης συνεισφέρει 130 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ.
Τι προβλέπει ο διαγωνισμός για τα ΚτΠ
Το Έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις (3) Φάσεις:
Φάση 1 - Μελέτη Ανάλυσης απαιτήσεων και σχεδιασμού πληροφοριακών εφαρμογών.
Φάση 2 - Προμήθεια και εγκατάσταση έτοιμου Λογισμικού - ανάπτυξη εφαρμογών και προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού
Φάση 3 - Εκπαίδευση χρηστών και δοκιμαστική λειτουργία
Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα περίπου 167.000 ευρώ με τον ΦΠΑ και το δικαίωμα προαίρεσης.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσδοκά μέσα στην επόμενη πενταετία την υλοποίηση ΣΔΙΤ, το ύψος των οποίων θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα φυσικών και ψηφιακών υποδομών, εκπαίδευσης, ενεργειακής εξοικονόμησης, ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Μόνο για τα υπουργείο Υποδομών, μέσα στο 2021 έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα της γενικής γραμματείας ΣΔΙΤ θα περιλαμβάνει πέντε υποσυστήματα: Γενικής διαχείρισης, διαχείρισης εγγράφων και αρχείων, διαχείρισης αναφορών, διαλειτουργικότητας. και διαδικτυακής πύλης. Προβλέπεται η συμβατότητα με το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος (G-Cloud) και περιλαμβάνεται και η προμήθεια πέντε laptop και πέντε desktop υπολογιστών.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 15 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ελέγχου και παραλαβής παραδοτέων. Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέση ποιότητας - τιμής.
Το Έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020", στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΚΤ και από Εθνικούς Πόρους. Οι δαπάνες του έργου θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 04-05-2021 και ώρα 14:00. Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), μέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ως άνω συστήματος, τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήτοι 10-05-2021 και ώρα 14:00.