Σημαντική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένεται να σημειώσουν φέτος οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, όχι μόνο γιατί παρατηρείται τόνωση της ζήτησης, αλλά και εξαιτίας των εξαγορών στις οποίες έχουν προχωρήσει.
Ήδη η Profile, που δραστηριοποιείται στον χώρο του χρηματοοικονομικού λογισμικού με έμφαση εργασιών στο εξωτερικό, προχώρησε στην εξαγορά της νορβηγικής Centevo και δρομολογεί ένα ακόμη deal μέσα στο 2021. Έτσι, με βάση το νέο Business Plan της εισηγμένης, o κύκλος εργασιών του ομίλου από τα 15 εκατ. του 2020 προβλέπεται να αυξηθεί στα 22 εκατ. φέτος, στα 30 εκατ. το 2022 και στα 35 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ σε ό,τι αφορά το EBITDA, από τα 4,2 εκατ. του 2020 αναμένεται να φτάσει στα 5,5 εκατ. φέτος, στα 7,9 εκατ. το 2022 και στα 9,5 εκατ. το 2023.
Η Unisystems, θυγατρική της Quest Holdings, έκλεισε το 2020 με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 15,4% (στα 134,15 εκατ. ευρώ) και με ανοδικά καθαρά κέρδη κατά 113,6% (στα 2,844 εκατ. ευρώ). Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησής της, «η δραστηριότητα της Unisystems επηρεάζεται θετικά από τις συνθήκες αυξημένης ζήτησης. Για το 2021 εκτιμάται αύξηση εσόδων προερχόμενη κυρίως από τη συνέχιση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αντίστοιχη αύξηση των κερδών προ φόρων».
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως εργασίες στο εξωτερικό.
H Entersoft, που δραστηριοποιείται στο μέτωπο του επιχειρηματικού λογισμικού, αναμένεται να εμφανίσει το 2020 προ φόρων κέρδη που υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ. Για φέτος, οι αναλυτές περιμένουν «γερό» διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές της επιδόσεις. Ενισχυτικά θα δράσουν και οι εξαγορασθείσες εταιρείες Optima και Wedia.
H Epsilon Net, με περυσινά καθαρά κέρδη 3,28 εκατ. ευρώ, αναμένει για φέτος σημαντική αύξηση εσόδων και ακόμη μεγαλύτερη (λόγω ισχυρών οικονομιών κλίμακας) άνοδο κερδών, με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς να έχει κινηθεί πολύ ικανοποιητικά. Στη λειτουργική ανάπτυξη της εταιρείας θα πρέπει να προστεθούν σε δωδεκάμηνη βάση οι επιδόσεις της Data Communication (πέρυσι επηρέασε τα αποτελέσματα μόνο για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) καθώς και αυτές της SingularLogic, την οποία απέκτησε τον φετινό Ιανουάριο σε σύμπραξη με τη Space Hellas.
Byte Computer (αναμένεται να ανακοινώσει πολύ μεγάλη άνοδο κερδών το 2020) και Space Hellas ξεκίνησαν το 2021 με αυξημένο υπόλοιπο συμβάσεων έργων, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να προστεθούν και οι επιδόσεις της νεοαποκτηθείσας SingularLogic.
Σε ό,τι αφορά την αγορά των ειδών-λύσεων πληροφορικής, οι θυγατρικές της Quest Holdings (InfoQuest Technologies, iSquare, iSrorm, Quest on Line) σημείωσαν πέρυσι αύξηση πωλήσεων κατά 24,8% (στα 473,9 εκατ. ευρώ) και κερδών κατά 27,6% (στα 8,03 εκατ. ευρώ), ενώ για τις φετινές της προοπτικές, η διοίκηση του Ομίλου Quest αναφέρει:
«Η δραστηριότητα επηρεάζεται από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις περιόδους lockdown. Εντούτοις η ραγδαία άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων, ενώ φαίνεται διεθνώς ότι οι συνθήκες της πανδημίας ενισχύουν τη ζήτηση προϊόντων πληροφορικής. Κατά το 2021, οι αρχικές μας εκτιμήσεις προβλέπουν διψήφια αύξηση εσόδων, προερχόμενη κυρίως από αύξηση του μεριδίου αγοράς, νέες κατηγορίες προϊόντων και την ανάπτυξη του e-commerce». Ήδη, με βάση τα όσα ανέφερε η διοίκηση του μητρικού Ομίλου στο conference call προς τους αναλυτές, το πρώτο τρίμηνο υπήρξε ισχυρά ανοδικό.
Επίσης, το κυβερνητικό πρόγραμμα των vouchers των 200 ευρώ που θα δοθούν σε μαθητές και σπουδαστές προκειμένου να αποκτήσουν tablets, desktops και laptops, αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρή ζήτηση και για ορισμένες εισηγμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Πλαίσιο και η Ideal.