Μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα κερδίσει η χώρα μας από τον τουρισμό σε ετήσια βάση, εάν ευοδωθεί το βασικό και μάλλον ρεαλιστικό σενάριο που επεξεργάστηκε η Goldman Sachs αναφορικά με την πορεία του τουρισμού φέτος.
Η έκθεση της Goldman Sachs εξετάζει δύο σενάρια για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και τη Γαλλίας που εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό.
Στο βασικό σενάριο, οι περιορισμοί στα ταξίδια στη Νότιο Ευρώπη και η Γαλλία διατηρούνται στο ίδιο επίπεδο με το τρίτο τρίμηνο του 2020 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και παραμένουν σε αυτό το επίπεδο αυστηρότητας ή χαλαρώνουν ως ένα βαθμό για τη συνέχεια. Στο δυσμενέστερο σενάριο, ένας συνδυασμός βραδύτερου από τον αναμενόμενο ρυθμό εμβολιασμού και μία συνεχιζόμενη αύξηση των περιπτώσεων Covid απαιτεί επέκταση των αυστηρών περιορισμών ανάλογων του 2020, έως το τέλος του καλοκαιριού 2021.
Στο μεν πρώτο σενάριο, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τουρισμό θα προσέφερε, κατά μέσο όρο, μια άνοδο κατά 1,4% του ΑΕΠ στην Ισπανία, περίπου 1% άνοδο του ΑΕΠ στην Ελλάδα, άνοδο κατά 0,7% στην Ιταλία και 0,4% και 0,1% στη Γαλλία και Πορτογαλία, αντιστοίχως.
Στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου, το ΑΕΠ της χώρας μας θα επηρεαζόταν αρνητικά κατά 1,2%, της Ιταλίας κατά -1%, στην Ισπανία η αρνητική επίπτωση θα ήταν της τάξης του -0,8%, στη Γαλλία -0,6% και στην Πορτογαλία -1,1%.
Σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες είναι αδύνατον ο εσωτερικός τουρισμός να καλύψει το κενό. Το καλοκαίρι του 2020, ενώ οι διεθνείς επισκέπτες μειώθηκαν κατά 70%, οι εγχώριοι επισκέπτες δεν κάλυψαν το κενό σε καμία από τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης. Αν και μικρότερη ποσοστιαία η πτώση, οι εγχώριοι επισκέπτες μειώθηκαν κατά μέσο όρο σχεδόν 20% σε όλες τις χώρες.