Με αλλαγές όσον αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής των επιχειρήσεων που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τις αναστολές συμβάσεων Μαρτίου.
Έτσι, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων ΚΑΔ, δηλαδή πρέπει να:
- έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018,
- ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
- δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020
- και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Στην πράξη, όπως και στην περίπτωση της ΚΥΑ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θέτουν «κόφτες», προκειμένου οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση ένταξης του συνόλου ή μέρους των εργαζόμενών τους σε αναστολή σύμβασης κατά τον Μάρτιο.
Να σημειωθεί ότι από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για τις αναστολές συμβάσεων Μαρτίου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων, ύψους έως και 534 ευρώ τον μήνα, για τον Φεβρουάριο.
Αναλυτικά, σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, ξεκινά η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο. Οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωση έως και την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου.
Προσοχή όμως: από την Τρίτη 9 Μαρτίου και μετά, η δήλωση θα πρέπει να γίνεται μία εργάσιμη ημέρα πριν από την έναρξη ισχύος της.
Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021.
Παράλληλα και έως 15 Μαρτίου συνεχίζονται οι μονομερείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τα 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:
· Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών
· Τουριστικοί συνοδοί
· Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019 σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020.
· Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.
Η «βεντάλια» των μέτρων
Εντωμεταξύ, σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είδαν τη σύμβασή τους να μπαίνει σε αναστολή για τουλάχιστον ένα ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά, 1,13 εκατομμύρια εργαζόμενοι έλαβαν μέσα σε 12 μήνες 2,4 δισ. ευρώ για ειδικές αποζημιώσεις που ξεκίνησαν από 800 ευρώ και «κλείδωσαν» στα 534. Συνολικά, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων για το διάστημα Μάρτιος 2019 - Φεβρουάριος 2020 είναι συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 3 εκατομμύρια άτομα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως σχεδόν ένας στους δύο μισθωτούς και συγκεκριμένα 1,130 εκατ. εργαζόμενοι έχουν τεθεί για κάποιο διάστημα εντός του περασμένου 12μήνου, σε αναστολή σύμβασης.
Με αφορμή τον ένα χρόνο πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα είναι δυναμικό και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η υγειονομική κρίση.
Η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει τόσο οριζόντια μέτρα (π.χ. αναστολές συμβάσεων με καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, πρόγραμμα Συν-Εργασία κ.λπ.) όσο και στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του πολιτισμού και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τα κονδύλια που κατευθύνονται στον e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, τα μέτρα για τους εργαζομένους φτάνουν προς το παρόν τα 4,7 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ μέτρα απευθείας στήριξης μισθών και 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου που θα γίνει την Παρασκευή καθώς και η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω ΟΑΕΔ, 80 εκατ. ευρώ απευθύνθηκαν για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης σε τουλάχιστον 500.000 ωφελούμενους, ενώ τρέχουν και προγράμματα του ΕΣΠΑ.
** Δείτε όλη την ΚΥΑ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"