Δυναμική είσοδο σε υπηρεσίες 5G επιχειρεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, εισάγοντας καινοτομίες σε ασφάλεια, διαχείριση κρίσεων, μετακινήσεις και επικοινωνία μέσα και έξω από τον χώρο του αεροδρομίου.
Μέσω ενός νέου campus που θα δημιουργήσει, σχεδιάζει υπηρεσίες που βασίζονται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, περνώντας την ασφάλεια αλλά και τον έλεγχο των επιβατών του αεροδρομίου σε άλλο επίπεδο.
Οι ταχύτητες αλλά και οι δυνατότητες του 5G θα βοηθήσουν σημαντικά το αεροδρόμιο στη διαχείριση κρίσεων αλλά και σε ταυτοποιήσεις προσώπων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μειώνοντας αναμονές και ουρές. Παράλληλα αναζητά συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου να ξεκινήσει αρχικά με πιλοτικά έργα μικρής κλίμακας.
Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr αν περιλαμβάνεται στα πλάνα του ΔΑΑ η δημιουργία ενός campus Network που να αξιοποιεί και τις τεχνολογίες 5G, η απάντηση της διοίκησης του αεροδρομίου ήταν καταφατική και μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, πρόκειται για έργο που θα γίνει «πολύ σύντομα».
Ειδικότερα τονίστηκε ότι η Επιχειρηματική Μονάδα Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (IT&T) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) είναι αδειοδοτημένος Πάροχος ICT υπηρεσιών στην ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα και έχει διαχρονικά κινηθεί στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής.
«Στο διεθνές αεροδρομιακό περιβάλλον επίσης, το αεροδρόμιο της Αθήνας πάντα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων στην παροχή καινοτόμων ψηφιακών λύσεων στον τομέα τεχνολογίας» ανέφεραν πηγές τους αεροδρομίου της Αθήνας.
Μάλιστα υποστήριξαν ότι η παροχή καινοτόμων και ποιοτικών υπηρεσιών και λύσεων τόσο στην αεροδρομιακή κοινότητα όσο και στους επιβάτες του ΔΑΑ είναι αναμφίβολα το πεδίο που η χρήση του 5G μπορεί να κάνει τη διαφορά.
«Οι προσδοκίες μας είναι πραγματικά μεγάλες, καθώς τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα το 5G, θα αλλάξουν ριζικά τις μέχρι τώρα στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού φορέων και οργανισμών. Ήδη μελετάμε συνεργασίες με κατάλληλους παρόχους τηλεπικοινωνιών προκειμένου να ξεκινήσουμε, το συντομότερο, πιλοτικά έργα μικρής κλίμακας (use case scenarios), πριν προχωρήσουμε σε εκτεταμένη εφαρμογή στις λειτουργίες του ΔΑΑ».
Επιπρόσθετα, μέσω της συμμετοχής του ΙΤ&Τ σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αξιολογείται η χρήση της 5G τεχνολογίας:
ι) στη μεταφορά δεδομένων που αφορούν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Οργανισμού και στη διαχείριση κρίσεων, ειδικά όταν απαιτούνται συνεργατικές δράσεις πολλών φορέων,
ιι) στην πραγματοποίηση δοκιμών λύσεων αυτόνομης οδήγησης με συνδεσιμότητα αισθητήρων IoT και
ιιι) στη λειτουργική ευρυζωνικής διασύνδεσης σε περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος και περιορισμένης πρόσβασης, όπως τα πεδία ελιγμών αεροσκαφών, οι θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και τα συστήματα διαδρόμου απογείωσης/προσγείωσης.
Απαντώντας στην ερώτηση αν θα μπορούσε ο ΔΑΑ να συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών 5G μέσα από την εμπλοκή του στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας, η διοίκηση του ΔΑΑ ανέφερε χαρακτηρστικά:
«H τεχνολογική έρευνα, η ανίχνευση ή η δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών με εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών αποτελούν στρατηγικό στόχο του ΔΑΑ. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται η πολυετής εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και η γνώση που διαθέτουμε και διαρκώς επικαιροποιούμε στον τομέα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ώστε να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας εκεί που τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά βέλτιστα, είτε πρόκειται για τη δημιουργία τεχνολογικού περιβάλλοντος αιχμής στις επιχειρησιακές λειτουργίες είτε στον τομέα της εμπορικής ανάπτυξης. Αναμφίβολα το ΙΤ&Τ θα αποκτήσει σημαντικά νέα όπλα και εφόδια με τη δημιουργία του 5G στο “campus” του αεροδρομίου».
Ενδεικτικά τόνισαν ότι σχεδιάζουν ήδη -και αξιολογούν- λύσεις που αφορούν στον τομέα της φυσικής ασφάλειας, με τη χρήση βίντεο 4K, καθώς επίσης και λύσεις που αφορούν σε προηγμένες βιντεοκάμερες που θα παρέχουν ανάλυση δεδομένων κατάστασης σε πραγματικό χρόνο για υπηρεσίες που θα βασίζονται σε τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
Στο ίδιο πλαίσιο θα αξιολογηθεί η εφαρμογή της 5G τεχνολογίας σε συσκευές βιομετρίας που θα αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση των ελέγχων ασφάλειας επιβατών καθώς επίσης και διασταύρωση στοιχείων και χαρακτηριστικών τους πριν από την επιβίβασή τους στα αεροσκάφη.
Επιπρόσθετα θα μελετηθεί η δυνατότητα σύγκλισης του ασύρματος δικτύου Wi-Fi του αεροδρομίου με τα αντίστοιχα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αποβλέποντας με αυτόν τον τρόπο στη βελτιστοποίηση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επιβατών.