Πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες διαβίωσης έχουν διαμορφωθεί για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας των πολύωρων διακοπών ηλεκτροδότησης και της αδυναμίας συντονισμού μεταξύ δήμων και του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται από χθες οι κάτοικοι στη Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Αττική. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτήν την ώρα εντοπίζονται: Στην Αττική, στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Αγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.
Οπως έκανε γνωστό το απόγευμα ο ΔΕΔΔΗΕ το τεχνικό του προσωπικό (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες, συνεχίζει πυρετωδώς το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο. Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διάνοιξη κεντρικών αλλά και παράπλευρών/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές,
Από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και έως τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο Δίκτυο κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ). Συνολικά έχουν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και έχουν επαναφερθεί περί τις 35 γραμμές ΜΤ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Όπως υποστηρίζουν πηγές του ομίλου της ΔEΗ (σ.σ. ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική), το 99% των διακοπών ηλεκτροδότησης οφείλεται στην πτώση δέντρων στις εναέριες γραμμές μεταφοράς μέσης και χαμηλής τάσης του δικτύου διανομής. Οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, λίγοι σε αριθμό μετά τη μη αναπλήρωση του προσωπικού που έφευγε με σύνταξη στα χρόνια των μνημονίων, δεν προλαβαίνουν να παρέμβουν σε όλες τις περιπτώσεις των βλαβών.
Μπορεί η κακοκαιρία να είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο, οι προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είχαν γίνει από μέρες, αλλά η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων δημοτικών αρχών φαίνεται ότι ήταν από ελλιπής έως και ανύπαρκτη σε πολλές των περιπτώσεων και ιδίως στην Αττική.
Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών αλλά και πληροφορίες που προέρχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι δήμοι αφενός δεν είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στις απαραίτητες κλαδεύσεις δέντρων, ενώ ακόμη και τώρα, όταν δέντρα καταρρέουν υπό το βάρος του χιονιού στα καλώδια, δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του Διαχειριστή και των πολιτών για το κόψιμό τους, ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Οι ζημιές στο δίκτυο σε αρκετές περιπτώσεις «σκάνε» σε ρυθμούς ντόμινο. Δηλαδή μπορεί σε ένα σημείο όπου έχει πέσει δέντρο σε γραμμή μεταφοράς να αποκαθίσταται αλλά την ίδια στιγμή να καταρρέει ένα δεύτερο ή και τρίτο σε άλλα σημεία.
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και για την καθυστερημένη έως και ανύπαρκτη επέμβαση εκχιονιστικών μηχανημάτων των δήμων σε δύσβατα αλλά και πιο προσιτά σημεία, όπου δημιουργούνται οι βλάβες. Οι δίοδοι είναι κλειστές και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να φτάσουν εγκαίρως για την αποκατάσταση ζημιών.
Στο προαναφερόμενο «μπάχαλο» του συντονισμού και των ελλείψεων έρχεται να προστεθεί και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των σταθμών και υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Και όχι μόνο σε αυτές τις υποδομές. Αλλά και στα Κέντρα Υπερυψηλής και Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ. Όπως άλλωστε φανέρωσε και το τελευταίο μπλακ άουτ προκλήθηκε από το σφάλμα στον αυτομετασχηματιστή και τον διακόπτη του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Η ανησυχία και ο φόβος των Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) είναι στο να μην αντέξουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τα ΚΥΤ και προκληθούν γενικευμένα μπλακ άουτ. Ζήτηση η οποία, σημειωτέον, δεν φτάνει και σε ακραία επίπεδα. Μόλις ξεπερνάει τις ώρες αιχμής τις 8.500 Μεγαβάτ.
Τέλος και σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από προχθές έχει καταρρεύσει τμήμα της στέγης του εργοστασίου της Λάρυμνας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Δεν υπήρχαν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς εργαζομένων την ώρα της κατάρρευσης.
Πώς περιγράφει την κατάσταση ο ΔΕΔΔΗΕ
Σχετικά με το ζήτημα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος τοποθετήθηκε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε, «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, μόνο τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν. «Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με 40 γραμμές με τάσεις πεσμένες και το βράδυ είχε ουσιαστικά μηδενιστεί στα περισσότερα. Σήμερα ξεκινήσαμε με 15 γραμμές, τις οποίες αυτές 15 γραμμές παλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό μας και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Αττική, είναι πάνω από 600 άτομα σε 24ωρη βάση πλέον υπερωριών κ.λπ., προσπαθούν να δώσουν ρεύμα στα σπίτια των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Μάνος.
Επίσης μεμονωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν σε ορισμένα νησιά όπως η Αμοργός και η Ικαρία και κάποιες πτώσεις τάσης στην Κρήτη. «Υπήρχε μεγάλο θέμα στη Βόρεια Εύβοια, όπου στείλαμε 14 συνεργεία και πλέον των 50 ατόμων και διψήφιο αριθμό ειδικών μηχανημάτων, ούτως ώστε να μαζευτεί και το θέμα της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης των φαινομένων δεν είναι εφικτό να μεταφέρεις κόσμο από περιοχές σε περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανακουφισμένη η Μακεδονία-Θράκη, γιατί έχει φύγει το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει κόσμος από τη Μακεδονία-Θράκη στην Αττική. Κάνουμε συνεχώς αναδιάταξη εργαζομένων και εργολάβων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχα έχουμε κόσμο στην Κρήτη, έχουμε τους εργολάβους σε επιφυλακή, είναι ειδοποιημένοι και ξέρουμε κάποια σημεία στα οποία δημιουργούνται προβλήματα. Θα δούμε πάλι πού θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.