Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνδεσιμότητας καθώς βρίσκεται πλέον στην 35η θέση ανάμεσα σε 79 χώρες, με βάση τα στοιχεία για το 2020.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη κατηγορία των χωρών, τους λεγόμενους «adopters». Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν οι «frontrunners» και τις χειρότερες οι αποκαλούμενοι «starters».
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνδεσιμότητας βαθμολογεί τις επιδόσεις 79 κρατών, παγκοσμίως, ουσιαστικά εξετάζοντας:
- Την ωριμότητα των Τεχνολογιών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ),
- τις επενδύσεις των χωρών σε ΤΠΕ και
- την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.
Οι χώρες με βαθμολογία μεταξύ 65-89 (στην κλίμακα του 120) ανήκουν στους «frontrunners», αυτές που συγκεντρώνουν από 40 έως και 64 εντάσσονται στους «adopters», στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, ενώ τα κράτη με βαθμολογία από 23 έως 29 εντάσσονται στους «starters».
Η έβδομη ετήσια έκθεση της Huawei, το Global Connectivity Index 2020, αποδίδει στην Ελλάδα βαθμολογία 52 (στην κλίμακα του 120). Μεταξύ άλλων, ο δείκτης μετρά τις επιδόσεις σε τέσσερις τομείς: ευρυζωνικότητα, cloud, τεχνητή νοημοσύνη, ΙοΤ.
Η Ελλάδα βαθμολογείται:
- Στην ευρυζωνικότητα με 69, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 62.
- Στο cloud 39 βαθμούς με μέσο όρο το 42.
- Στην τεχνητή νοημοσύνη με 24 με μέσο όρο το 30.
- Στο Internet Of Things (ΙοΤ) με 48 βαθμούς με μέσο όρο το 40.
Στη «Διαθεσιμότητα» (επενδύσεις σε ΤΠΕ, οπτικές ίνες, 4G&5G, επενδύσεις σε IoT, Cloud, AI, λογισμικό ασφαλείας) η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο του 41, συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς.
Στη «Ζήτηση» (διείσδυση smartphones, συνδρομές mobile και fixed broadband, κατοχή υπολογιστών, μετάβαση στο cloud, συνδέσεις IoT, App downloads, e-Commerce) η Ελλάδα βαθμολογείται με 56 (πάνω από τον μέσο όρο του 55).
Στον τομέα «Εμπειρία», η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στον μέσο όρο του 61. Ο συγκεκριμένος πυλώνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δείκτες όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προσιτότητα σταθερών και κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων, εξυπηρέτηση πελατών τηλεπικοινωνιών, ταχύτητα download, IoT analytics, εμπειρία cloud.
Ακριβώς στον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκεται η χώρα μας και στον πυλώνα «Δυναμική», με βαθμολογία 50. Δείκτες που εξετάζονται, είναι οι διαθεσιμότητα software developers, δαπάνες για R&D, ανθρώπινο δυναμικό ΙΤ, πατέντες ICT.
Την πρώτη θέση παγκοσμίως στον Global Connectivity Index - GCI καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με βαθμολογία 87. Τη δεύτερη μοιράζονται η Ελβετία και η Σιγκαπούρη με 81, ενώ ακολουθούν σε μικρή απόσταση η Σουηδία (80), η Δανία (77) και η Φινλανδία (76).