Σε διαπραγματεύσεις με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναζητώντας λύση μέσω του καθεστώτος των κρατικών ενισχύσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας καθώς όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ με τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση έχουν φτάσει σε τέλμα… Διαπραγματεύσεις που αφορούν στις νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες επιδιώκουν διετές πλαίσιο με τιμολόγια χαμηλότερα σε σχέση με ξένους ανταγωνιστές τους, ενώ η δημόσια εταιρεία φέρεται να έχει προτείνει μεγάλες αυξήσεις. Ανατιμήσεις της τάξης του 20% έως και 50% σε σχέση με τα τιμές ρεύματος που τυπικά έπαψαν να ισχύουν στο τέλος της περασμένης χρονιάς.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρουν πληροφορίες, αναζητά λύση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των μεγάλων βιομηχανιών. Πηγές θέλουν να επιδιώκει την παροχή κινήτρων για τη χρήση των διμερών συμβάσεων (PPAs) προμήθειας «πράσινης» ενέργειας. Συμβόλαια τα οποία θα συνάπτουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Με την παροχή κινήτρων για τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια, το υπουργείο, αφενός, επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες για μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος και αφετέρου, την επιδότηση μέρους του ενεργειακού κόστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ επιζητά από την DG COMP την έγκριση ενός μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο μηχανισμός αυτός θα καλύπτει μέρος του κόστους συμβάσεων για προμήθεια «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή από ΑΠΕ. Θα επιδοτεί, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς με γνώση του θέματος, π.χ. το κόστος εξισορρόπησης που επωμίζονται οι παραγωγοί π.χ. φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να παρέχουν το ρεύμα που συμφώνησαν με τους πελάτες τους ακόμη και σε ώρες που δεν το κατανάλωσαν. Τα διμερή συμβόλαια θα περνάνε κι αυτά επίσης μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Ο μηχανισμός αυτός απαιτεί την έγκριση της DG COMP, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιες πηγές θα προέλθουν τα ποσά ενίσχυσης αλλά και ποιο θα είναι το ύψος τους.
Επιπλέον οι διμερείς συμβάσεις πράσινης ενέργειας μπορεί να λειτουργούν συμπληρωματικά με τα «κλασικά» συμβόλαια ρεύματος που συνάπτουν οι προμηθευτές με τις βιομηχανίες. Δηλαδή κάποια φορτία ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχονται από τις ΑΠΕ και άλλα από τις κοινές συμβάσεις ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό επιμερίζεται το κόστος των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός αυτός, εφόσον εγκριθεί, θα είναι σε θέση να λειτουργεί πλήρως από το 2022.