Ειδικές παρεμβάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ζητεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ενόψει της έναρξης υλοποίησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, προτείνοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου, τη δημιουργία ενός Ταμείου Ψηφιακής Μετάβασης.
Με την επισήμανση ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με την κρίσιμη συμβολή και ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και τον μεγαλύτερο εργοδότη, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, οι αναδυόμενες προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης αναθεωρημένων και στοχευμένων πολιτικών ψηφιακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς χαμηλής και μέσης τεχνολογικής εξειδίκευσης.
Υπό τις παραπάνω διαπιστώσεις, η Συνομοσπονδία προτείνει, οι πολιτικές ψηφιακής ανάπτυξης να έχουν διαφοροποιημένη στόχευση ανάμεσα στις δυναμικές επιχειρήσεις τεχνολογικού χαρακτήρα (υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης) που ακολουθούν το τρέχον ψηφιακό κύμα και σε εκείνες που λόγω περιορισμένου βαθμού ψηφιακής ωριμότητας επικεντρώνονται στην ικανοποίηση βασικών ψηφιακών αναγκών.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, οι νέες πολιτικές ψηφιακής ανάπτυξης κρίνεται σκόπιμο να υιοθετήσουν προσαρμοσμένα εργαλεία που θα αντιμετωπίζουν τα βασικά εμπόδια ως προς την ψηφιακή ωρίμανση σε όλο το φάσμα της αλυσίδας ψηφιακής αναβάθμισης. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, είναι προφανές ότι ιδιαίτερη στήριξη χρειάζεται η ευρεία κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων ως προς την αξιοποίηση βασικών ψηφιακών εφαρμογών και την πρόσβαση σε βασικό πληροφοριακό εξοπλισμό και ψηφιακές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το έντονο ψηφιακό χάσμα μεταξύ των ΜμΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η εκπόνηση μιας συνθετικής Στρατηγικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού για τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο, με παρεμβάσεις επικεντρωμένες σε επίπεδο αναγκών επιμέρους τομέων, διευκόλυνσης της ψηφιακής μετάβασης και της υιοθέτησης κομβικών ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και βελτίωσης προϋποτιθέμενων συνθηκών (π.χ. υποδομές, δεξιότητες, καθοδήγηση, χρηματοδότηση).
Οι παρεμβάσεις του Ταμείου
Για την υλοποίηση της Στρατηγικής, όπως προαναφέρθηκε, προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ψηφιακής Μετάβασης για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:
- Ανάπτυξη δράσεων αναβάθμισης ψηφιακού εξοπλισμού και ειδικά προγράμματα στοχευμένης χρηματοδότησης μέσω ενός βασικού πακέτου ψηφιακής ωρίμανσης σε κρίσιμες και βασικές κατηγορίες ψηφιακού εκσυγχρονισμού (π.χ. κουπόνια τεχνολογίας) σε θέματα εξοπλισμού, λογισμικού, συστημάτων παραγγελιοληψίας και προμηθειών, διαδικτυακής προβολής κ.ά.
- Διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες πηγές χρηματοδότησης και διεύρυνση των επιλογών χρηματοδότησης για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού (π.χ. αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις σε υιοθέτηση και ενσωμάτωση νέων ψηφιακών τεχνολογιών, φορολογικά κίνητρα, υπερ-αποσβέσεις και εκπτώσεις δαπανών σε επιμέρους τεχνολογικές κατηγορίες, ειδικά προγράμματα στοχευμένων «μικροπιστώσεων ψηφιοποίησης»).
- Διαμόρφωση ψηφιακών κέντρων (digital hubs for non-tech SMEs) και υποδομών επιμόρφωσης, επίδειξης και πιλοτικής χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών που θα παρέχουν πρόσβαση σε τεχνολογικές υποδομές και εργαλεία.
- Ειδικές δράσεις αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων σε επίπεδο πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνικών ψηφιακής επιμόρφωσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακής καθοδήγησης επί θεμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού μικρών επιχειρήσεων.