Με εγγύηση της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανέλθει η κανονικότητα όσο αφορά την αναγκαστική εκτέλεση, το πάγωμα της οποίας έχει μπλοκάρει το σχεδιασμό τραπεζών και διαχειριστών.
Το ζήτημα της σταδιακής επαναφοράς των πλειστηριασμών και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων μερών – οικονομικού επιτελείου, τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης - με τους Θεσμούς. Με βάση τις ίδιες πηγές οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο ξεπάγωμα όλων των ενεργειών και επικαλούνται την πρακτική σε όλη την Ευρώπη όπου οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης ουδέποτε διακόπηκαν παρά την πανδημία.
Από την πλευρά των τραπεζών και των servicers υπό την διαχείριση των οποίων έχουν περάσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν συμφωνήσει να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατά των ευάλωτων δανειοληπτών και μάλιστα πέρα από την περίμετρο που καθορίζει ο νέος πτωχευτικός νόμος, ενώ οι πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία έχουν προστασία είτε μέσω του προγράμματος «Γέφυρα», είτε μέσα από τα moratorium πληρωμών.
Ξεμπλόκαραν οι δικαστικές ενέργειες
Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr από την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν να ξεμπλοκάρουν όλες οι δικαστικές ενέργειες που είχαν παγώσει από την αρχή της πανδημίας και αφορούσαν περιπτώσεις εταιρειών για τις οποίες είχε δρομολογηθεί ειδική διαχείριση (σ.σ. πρόκειται για υποθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων κ.ά.). Το πάγωμά τους είχε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φρενάρει αρκετές υποθέσεις εξυγίανσης μέσω του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης και κατ' επέκταση αρκετά deals με επενδυτές που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση των assets των εν λόγω εταιρειών.
Επίσης, από τις αρχές της εβδομάδας ξεμπλόκαρε και η κατάθεση αιτήσεων για διαταγές πληρωμής, η οποία είχε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διακοπεί όχι με κεντρική πολιτική απόφαση, αλλά με αυτόνομες αποφάσεις των επιμέρους δικαστηρίων (σ.σ. Πρωτοδικείων).
Όπως είχε αποκαλύψει το Εuro2day.gr, το «πάγωμα» της αναγκαστικής εκτέλεσης δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το σχεδιασμό των τραπεζών αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπονομεύει τις τιτλοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.