Νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες στήριξης θα προσφέρει στον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας η ενεργοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών του χρηματοδοτικού εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι 3 εκατ. ευρώ.
Σχετική συζήτηση έγινε στην πρόσφατή διαδικτυακή συνεδρίαση του διοικητού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Όπως αναφέρθηκε στο Euro2day.gr, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το μέτρο της αύξησης της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις 800.000 ευρώ, στα 3 εκατ. ευρώ, ένα μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν και οι τουριστικές μονάδες. Επίσης αυτό που προέκυψε από τη συζήτηση με τον κ. Σκυλακάκη είναι ότι έχει εξασφαλισθεί η στήριξη του τουριστικού και ξενοδοχειακού τομέα μέχρι και τον Απρίλιο τουλάχιστον, ωστόσο οι άνθρωποι του ΣΕΤΕ ζητούν να επεκταθούν τα μέτρα σε όλο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς δεν φαίνεται ότι η τουριστική αγορά θα ανακάμψει σύντομα.
Αυτό που, προς το παρόν τουλάχιστον, προκύπτει από τα ευρωπαϊκά τουριστικά δεδομένα είναι ότι μετατίθεται για αργότερα η έναρξη της θερινής σεζόν. Οι προκρατήσεις μπαίνουν με μεγάλη καθυστέρηση στα συστήματα των ξενοδοχείων, ενώ μια σειρά Ευρωπαίων tour operators και αεροπορικών εταιρειών ακυρώνουν τα προγράμματά τους για την άνοιξη. Ενδεικτικά η Jet2 ακύρωσε όλα τα προγράμματα διακοπών μέχρι και την 25η Μαρτίου, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. Επίσης ο φινλανδικός tour operators Aurinkomatka δημοσιοποίησε πρόσφατα την απόφασή του να αναβάλει για τις αρχές Ιουνίου τις αναχωρήσεις για Σκιάθο, Κω, Θάσο, Ζάκυνθο.
Συνεπώς, όπως εκτιμούν ξενοδοχειακοί παράγοντες, τα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού θα πρέπει να επεκταθούν σε όλο το πρώτο εξάμηνο. Επίσης θα πρέπει να αφορούν τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημίες λόγω της πανδημίας. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, σταδιακά θα πρέπει η στήριξη από οριζόντια να εστιάζει περισσότερο στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζημιές από τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι όσες δεν λειτουργούν καλύπτονται από τα οριζόντια μέτρα (αναστολές, αναβολές στις πληρωμές, κ.λπ.).
Τέλος, αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, στη συνεδρίαση του ΣΕΤΕ εκτιμήθηκε ότι η τουριστική κίνηση θα αποκαθίσταται σταδιακά μόνο με κοινές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέτρα όπως ο εμβολιασμός και τα τεστ και όχι η καραντίνα.