Την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας τους θα εκκινήσουν οι τράπεζες το 2021, εφαρμόζοντας επί της ουσίας τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας τόσο σε ψηφιακό όσο και σε δομικό επίπεδο.
Οι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική του 2021, η υλοποίηση της οποίας θα πάρει τουλάχιστον μια 3ετία, είναι:
- Η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού: Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Euro2day.gr πως το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από τα φυσικά πρόσωπα θα γίνεται ηλεκτρονικά (ψηφιακά) μέσα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι τράπεζες (internet banking, mobile banking κ.α.). Αντίθετα, τα καταστήματα που θα παραμείνουν εν λειτουργία θα εξυπηρετούν ως επί το πλείστον τις επιχειρήσεις.
- Ιδανικό δίκτυο τα 200 καταστήματα: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τραπεζών και το 2021 θα κλείσουν αρκετά καταστήματα, τάση που θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος, με στόχο κάθε τράπεζα να αριθμεί από 200 έως το πολύ 250 καταστήματα. Εξάλλου, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών δεν απαιτεί μεγάλο όγκο δικτύου, εξηγούν.
- Μείωση προσωπικού: Οι τράπεζες θα συνεχίσουν και την επόμενη 2ετία τα προγράμματα αποχώρησης προσωπικού, τα οποία θα είναι χαμηλότερης αξίας με αυτά που «έτρεξαν» το 2020, πόσο μάλλον με εκείνα των προηγούμενων ετών.
- Ανανέωση προσωπικού: Η μείωση του προσωπικού σε αντίθεση με τα τελευταία δέκα έτη έχει, εφεξής, στόχο και την ανανέωση των εργαζομένων, με προσλήψεις προσωπικού προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, αλλά και στις επιταγές του αναπτυξιακού μοντέλου που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Βασικά προσόντα, λοιπόν, για όσους επιδιώξουν να εργασθούν από το 2021 και μετά στο τραπεζικό σύστημα είναι οι γνώσεις πληροφορικής/τεχνολογίας αλλά και γνώσεις επιχειρηματικής τραπεζικής.
- Μείωση NPEs: Στόχος των τραπεζών είναι μέχρι τα τέλη του 2023 να έχουν περιορίσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με το ιδανικό σενάριο σε ορισμένες περιπτώσεις, το κοντέρ των κόκκινων δανείων να βρεθεί σε επίπεδα κάτω από το 3%. Ο στόχος είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς η πανδημική κρίση θα αφήσει πίσω της έναν διόλου ευκαταφρόνητο λογαριασμό NPLs, τον οποίο θα κληθούν να διαχειριστούν από το καλοκαίρι του 2021 και μετά οι τράπεζες. Τα εργαλεία που θα επιστρατεύουν, κυρίως το 2022, οι τράπεζες για να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους είναι οι τιτλοποιήσεις είτε μέσω του Ηρακλή ΙΙ, είτε και μέσω της bad bank (εφόσον η σύστασή της έχει δρομολογηθεί έως τότε), είτε συνδυαστικά.
- Χορηγήσεις: Βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αναπτυξιακή τροχιά -όπως και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας- αποτελεί η αύξηση των χορηγήσεων, με αιχμή τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από μεγάλα επενδυτικά έργα μέχρι μικρότερης δυναμικής. Ατού για τις τράπεζες αποτελούν στο μέτωπο των χορηγήσεων -πέραν του απευθείας τραπεζικού δανεισμού- τα δάνεια ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.