Έργα όπως η αντιπυρική θωράκιση των εναέριων γραμμών που διέρχονται από δασικές εκτάσεις, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών αλλά και η εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ την πενταετία 2021-2025.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ για την προσεχή πενταετία και αφορά σε έργα ενίσχυσης και αναβάθμισης των γραμμών μεταφοράς μέσης και χαμηλής τάσης καθώς και ανάπτυξης παγίων του Διαχειριστή.
Τη μερίδα του λέοντος από τα 2,3 δισ. ευρώ καταλαμβάνουν δύο κατηγορίες έργων:
Η πρώτη αφορά στην ανάπτυξη παγίων με κυρίαρχο αυτό των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 911,91 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
- Εκσυγχρονισμός Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Αττικής
- Δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Νησιών
- Αναβάθμιση των 3 Κέντρων Ελέγχου Δικτύων των λοιπών Περιφερειών
- Αναβάθμιση του περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα
- Εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS)
- Υποδομές μέτρησης Σταθμών Παραγωγής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών
- Δημιουργία Υποδομών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών για τη την τήρηση του Κώδικα (διαχείριση της Παραγωγής και λειτουργία της Αγοράς)
- Αναδιοργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας
- Αναβάθμιση Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων
- Επέκταση Τηλεμέτρησης
«Έξυπνοι» μετρητές
Ο ΔΕΔΔΗΕ δρομολογεί την πανελλαδική επέκταση της τηλεμέτρησης, η οποία έχει προταθεί να δανειοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το κόστος ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) και την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι έξι χρόνια.
Αυτό περιλαμβάνει:
Προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμέτρησης AMI (Automated Meter Infrastracture) για την πανελλαδική συλλογή μετρήσεων κατανάλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 8 εκατ. έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές χαμηλής τάσης, που θα υποστηρίζει τις παρακάτω τεχνολογίες επικοινωνίας μετρητών:
- Ασύρματη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας GSM/GPRS/3G/4G/5G, Nb-IoT κ.α. Διαδικτυακό Πρωτόκολλο TCP/IP
- Ράδιο συχνότητα (RF Mesh)
- Φερέσυχνα (Power Line Carrier - PLC) πάνω σε γραμμές Διανομής
Αναβαθμίσεις δικτύων
Το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο των 2,3 δισ. ευρώ αφορά σε αναβαθμίσεις δικτύων, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Το ύψος τους ανέρχεται σε 931,95 εκατ. ευρώ.
Περιλαμβάνονται έργα αναβάθμισης εναέριων δικτύων, Μέσης Τάσης, με αλλαγή της όδευσης του δικτύου, με αντικατάσταση του εναέριου δικτύου με υπόγειο, με αλλαγές κατασκευών εναέριων δικτύων με στιβαρότερες, με πύκνωση στύλων κ.λπ. καθώς και υπογειώσεις δικτύων σε οικισμούς με ιδιαίτερη σημασία από πολιτιστική ή τουριστική άποψη και σε κέντρα πόλεων.