Νέο αυστηρό μήνυμα προς τους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης καθώς παρά τις πρόσφατες αυστηρές προειδοποιήσεις τους οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχίζονται.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό επιδίωξε να συνετίσει και πάλι τους συμμετέχοντες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, συνεχίζουν να υποβάλλουν υψηλές προσφορές στην αγορά εξισορρόπησης ενέργειας και ισχύος. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Έτσι, απαριθμώντας τις μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις του υπουργείου στους τομείς της ενέργειας, των αποκρατικοποιήσεων και του περιβάλλοντος είπε με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την ορθή εφαρμογή του target model που, μαζί με τις διεθνείς συνδέσεις της χώρας, θα ενισχύσει τελικά τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών! Ξεκαθαρίζω και από αυτό εδώ το βήμα προς κάθε κατεύθυνση: Παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνουν ανεκτά από καμία πλευρά! Τελεία και παύλα!», δήλωσε κατηγορηματικά.
Απολιγνιτοποίηση και ΔΕΗ
Ο Κωστής Χατζηδάκης με την ομιλία του στη Βουλή και αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας στάθηκε στα θέματα της απολιγνιτοποίησης και της διάσωσης της ΔΕΗ.
Ιδίως για το θέμα της απολιγνιτοποίησης έκανε λόγο για «ιστορική» δέσμευση της κυβέρνησης: «Μία προσπάθεια η οποία βασίζεται στο Μasterplan της οικονομικά και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Για να περάσουμε σε μία νέα εποχή με στήριξη της απασχόλησης! Θα αντλήσουμε για αυτό χρηματοδότηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Ενώ οι 16 πιο εμβληματικές επενδύσεις που έχουν προταθεί ξεπερνούν σε αξία τα 3,5 δισεκατομμύρια».
Σχετικά με τη ΔΕΗ υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της: «Με τα έκτακτα μέτρα που πήραμε πέρυσι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση απέφυγε τη χρεοκοπία. Με το νόμο 4643 που ψηφίσαμε τέθηκαν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της. Η προσπάθεια συνεχίζεται κάθε μέρα και η ΔΕΗ γίνεται περισσότερο υγιής, περισσότερο πράσινη, περισσότερο σύγχρονη. Όλα αυτά αποτυπώνονται τόσο στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων όσο και στην πορεία της μετοχής της! Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια άλλη ΔΕΗ. Και αυτό πρέπει σίγουρα να πιστωθεί τόσο στη διοίκησή της όσο και στην κυβέρνηση».
Ιδιωτικοποιήσεις
Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ενεργειακών ΔΕΚΟ ο υπουργός μίλησε για τη ΛΑΡΚΟ σημειώνοντας ότι «ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες η ιδιωτικοποίηση της, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα 35 ετών».
Στη συνέχεια απαρίθμησε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ενώ ξεκινά το προσεχές διάστημα και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Μια ιδιωτικοποίηση που θα είναι σημαντική ένεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ. Μια ιδιωτικοποίηση για την οποία προαναγγέλλω από σήμερα πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταναλωτές κι έξυπνοι μετρητές
Ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε την υιοθέτηση της οδηγίας 944 της Ε.Ε. για την ηλεκτρική ενέργεια, που θέτει τα θεμέλια έτσι ώστε ο καταναλωτής να γίνει και παραγωγός ενέργειας. Μίλησε επίσης για την προώθηση του προγράμματος των έξυπνων μετρητών αλλά και για δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.
Οι ΑΠΕ
Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την προώθηση της πράσινης ενέργειας. «Απλοποιούμε περαιτέρω την αδειοδότηση των ΑΠΕ σε σχέση με τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Αλλά αναπτύσσουμε και το πλαίσιο για καινοτόμες τεχνολογίες (θαλάσσια αιολικά πάρκα και υδρογόνο), ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες της χώρας. Υιοθετούμε τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ. Και σημειώνω εδώ ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι τεράστιο και συνεχίζεται αδιάπτωτο μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης», τόνισε.
Δασικοί χάρτες και Κτηματολόγιο
Ο υπουργός ΠΕΝ περνώντας στα θέματα του περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι «ολοκληρώνουμε την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις αρχές του 2021 και κυρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος τους ως το τέλος της χρονιάς. Ώστε να έχουμε πλήρεις και αξιόπιστους δασικούς χάρτες, όχι σε 27 χρόνια σύμφωνα με τη μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις σε δύο!»
Για το Κτηματολόγιο είπε ότι «έως το τέλος του 2021 θα έχουμε: Λειτουργούν, όπως λέγεται, Κτηματολόγιο στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων, ενώ θα βρισκόμαστε, στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης στο 40% των δικαιωμάτων. Στη φάση της εξέτασης ενστάσεων στο 16% των δικαιωμάτων και στη φάση συλλογής δηλώσεων μόνο στο 7% των δικαιωμάτων. Υπάρχει πλέον ορατή πρόοδος».
Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο υπουργός με την ομιλία του επισήμανε: «Αναπτύσσουμε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό ταφής και να αυξηθεί κατακόρυφα η ανακύκλωση. Το επόμενο διάστημα λοιπόν δημοπρατούμε ή συμβασιοποιούμε 20 περίπου μονάδες. Αλλά φέρνουμε προς ψήφιση στις αρχές του 2021 και το νόμο που αλλάζει τα πάντα στην ανακύκλωση με τον οποίο καθιερώνουμε παντού τα τέσσερα ρεύματα συλλογής και θέτουμε τις βάσεις για την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Έτσι ώστε αυτοί που παράγουν λιγότερα σκουπίδια και ανακυκλώνουν, να επιβραβεύονται και να πληρώνουν λιγότερο»
Χωροταξία και πολεοδομία
Ο κ. Χατζηδάκης σηματοδότησε την εφαρμογή του νέου νόμου: «Βάζουμε άμεσα μπροστά ένα τεράστιο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Δημιουργούμε την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο τοπικό επίπεδο. Ενεργοποιούνται οι προβλέψεις του νόμου για πιο σύγχρονο και φιλικό στους επενδυτές καθεστώς χρήσεων γης. Και κλείνουν οριστικά μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το Σχέδιο για το Μάτι, το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού κ.λπ. Και με αυτό περνάω στην τρίτη μεγάλη πρόκληση που είναι όπως ανέφερα το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είναι βασικός μας σύμμαχός. Καθώς πάνω από το 37% των πόρων που θα λάβουμε αφορούν πράσινες δράσεις».
Ενεργειακή εξοικονόμηση
Σχετικέ με τα δημοφιλή προγράμματα της ενεργειακής εξοικονόμησης ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι «θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα κονδύλια από ποτέ! Μόλις την Παρασκευή ξεκίνησε το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με πόρους 900 εκατ. ευρώ και πολύ μεγαλύτερο εύρος καινοτόμων παρεμβάσεων. Θα ακολουθήσουν», συνέχισε, «ακόμη μεγαλύτερα προγράμματα καθώς επιδιώκουμε να αντλήσουμε 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2023». Και υποσχέθηκε: «Για αυτούς που μένουν απέξω θέλω να πω, ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα «τρέχει» ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Το ίδιο και το 2022. Το ίδιο και το 2023! Στόχος μας να επωφεληθούν έως και 5 φορές περισσότερα νοικοκυριά από όσα επωφελήθηκαν με όλα τα προηγούμενα προγράμματα!
Προστατευόμενες περιοχές Natura
Για τις προστατευόμενες περιοχές Natura είπε: "Πέρα από τη συγκρότηση και λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων διαχείρισης, αιτούμαστε 160 εκατομμύρια συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας! Με δράσεις όπως η αναβάθμιση των υποδομών των Natura και η ενίσχυση του οικοτουρισμού. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τις Natura που έγινε ποτέ στη χώρα!"
Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων
Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων: «Η χώρα έχει μείνει τραγικά πίσω στις αναδασώσεις για αυτό έχουμε αιτηθεί 310 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στοχεύουμε στην αναδάσωση 500 χιλιάδων στρεμμάτων με την φύτευση 30 εκατομμυρίων δενδρυλλίων ελληνικής παραγωγής. Η δράση θα συμπληρωθεί με ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό από το νέο ΕΣΠΑ. Αφορά το φυσικό μας περιβάλλον. Που είναι ο μεγαλύτερός μας πλούτος. Που έχουμε υποχρέωση να τον παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση στα παιδιά μας! Προχωρούμε λοιπόν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μία σειρά από αλλαγές και παρεμβάσεις που στόχο έχουν, φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα την κινητροδότηση της πράσινης, της βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε.