Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος δεν θα τεθεί σε ουσιαστική εφαρμογή από την 1/1/2021. Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει παραμένει άγνωστο, αλλά σε κάθε περίπτωση, εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους.
Αυτό μεταφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδιες πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας, η οποία απαιτεί την υπογραφή δεκάδων κοινών υπουργικών αποφάσεων, αλλά και να προετοιμαστούν οργανωτικά και μηχανογραφικά οι τράπεζες.
Οι τελευταίες, στη χθεσινή τους συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να είναι έτοιμες πριν τον Σεπτέμβριο του 2021 και συνεπώς να τεθεί τότε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο.
Τελεσίγραφο στις τράπεζες
Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για τον λόγο αυτό, τους ζητήθηκε να είναι πλήρως έτοιμες το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2021.
Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να ζήτησε από τους τραπεζίτες «εβδομαδιαίο πλάνο προόδου». Δηλαδή κάθε εβδομάδα να προχωρούν και σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προσαρμογή τους στο νόμο, κάτι που βέβαια και δεν τους... ενθουσίασε.
Μάλιστα στον αντίλογο των τραπεζών ότι πολλές από τις προσαρμογές τους προϋποθέτουν την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων, έλαβαν την απάντηση ότι και η κυβέρνηση θα κινηθεί με πιο ταχείς ρυθμούς, ώστε τα βήματα να είναι «αμοιβαία».
Για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, δηλαδή έως ότου τεθεί το νέο πλαίσιο σε ισχύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ειλικρινά, ουδείς γνωρίζει»…
«Το θέμα είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί και με τους θεσμούς. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Πάντως ο πρωταρχικός μας στόχος είναι μετά το τέλος Μαρτίου να είμαστε πλήρως έτοιμοι», υπογραμμίζουν.