Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνίων (ΕΕΤΤ) Κώστας Μασσέλος υπενθύμισε σε ομιλία του πως ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που πρόσφατα μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία, «δείχνει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (από το 2018 που εκδόθηκε) η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα του «κλεισίματος» του δικτύου του χαλκού» -το αποκαλούμενο copper switch-off. Την αντικατάσταση, δηλαδή, του χαλκού που σήμερα καλύπτει το λεγόμενο «τελευταίο μίλι» (last mile) από την καμπίνα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση, με οπτικές ίνες, ώστε να απολαμβάνουν και οι συνδρομητές ταχύτητες που ξεκινούν από 1 Gbps.
Ο ΟΤΕ, που σήμερα μονοπωλεί το δίκτυο χαλκού, επενδύει πλέον σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (FTTH / FTTB). Τα δίκτυα οπτικών ινών του ΟΤΕ μέχρι το σπίτι καλύπτουν σήμερα περίπου 250.000 νοικοκυριά, είπε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο επικεφαλής του ομίλου Μιχ. Τσαμάζ. Ο ΟΤΕ έχει κάθε λόγο να βιάζεται, καθώς σήμερα οι ανταγωνιστές του πληρώνουν «εισιτήριο» για το «τελευταίο μίλι». Επιδιώκει να αναπτύξει τάχιστα υποδομές FTTH, ώστε να προλάβει τον ανταγωνισμό που βλέπει να έρχεται.
Αν προχωρήσει το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, τότε ο ΟΤΕ θα έχει έναν σίγουρο ανταγωνιστή στο «τελευταίο μίλι». Η ΔEΗ δεν θα πουλάει, βέβαια, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες, θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή.
Πρόσθετος ανταγωνισμός στο «τελευταίο μίλι» θα υπάρξει αν προχωρήσει το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB), με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους περί τα 800 εκατ. ευρώ, για δίκτυο οπτικών ινών στις λεγόμενες «λευκές περιοχές», όπου δηλαδή δεν έχουν επενδύσει οι πάροχοι. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, αλλά καθυστερεί, καθώς εκφράζονται αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του σχεδίου με βάση την προβλεπόμενη περίοδο παραχώρησης.
Ο σημαντικότερος ανταγωνισμός, με βάση ορισμένους αναλυτές, θα έρθει όμως από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία. Με την ανάπτυξη των νέων δικτύων, οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν με βάση το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Πρόκειται για υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν σε μελλοντικό στάδιο, καθώς απαιτούν εκτεταμένο δίκτυο κεραιών.
Οι ανακοινώσεις του κ. Στάσση έρχονται σε μια περίοδο που στη γειτονική Ιταλία επικρατεί αναστάτωση εξαιτίας των σχεδίων πώλησης της Open Fiber, της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο οπτικών ινών του ενεργειακού κολοσσού ENEL. H Open Fiber κάνει με εξαιρετική επιτυχία αυτό που θέλει να κάνει η ΔEΗ: Παραχωρεί την υποδομή οπτικής ίνας, ώστε να φτάσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση και να προσφέρουν υπηρεσίες ταχύτατης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Αντίστοιχος θόρυβος γίνεται με τη FiberCop, την ξεχωριστή εταιρεία στην οποία το πρώην κρατικό μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες, η Telecom Italia, μεταβίβασε προ μηνών τις υποδομές στο «τελευταίο μίλι». Η αμερικανική KKR, που απέκτησε πρόσφατα το 37,5% της FiberCop, θέλει τώρα να πωλήσει τμήμα του ποσοστού στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Investment Autority - ADIA).
Η ιταλική κυβέρνηση αντιτίθεται τόσο στο σχέδιο εισόδου της ADIA στο μετοχικό κεφάλαιο της FiberCop, όσο και στο σχέδιο πώλησης μεγάλου ποσοστού της Open Fiber από την ENEL. Επιδιώκει, όπως έχει ξεκαθαρίσει, να συγχωνεύσει τις δύο εταιρείες ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εθνικός φορέας στο «τελευταίο μίλι».
Στόχος είναι να διατηρήσει το ιταλικό δημόσιο, που συμμετέχει στην Open Fiber μέσω της κρατικής Cassa Depositi e Prestiti (CDP), σημαντικό ποσοστό στον ενιαίο φορέα. Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται, μάλιστα, να ληφθούν εντός των προσεχών ημερών.
Μάλιστα η διοίκηση της ENEL ανακοίνωσε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει το επιτυχημένο μοντέλο του Open Fiber και στις άλλες αγορές όπου ελέγχει δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανά τον κόσμο.