Συνεργεία του Δήμου Κατερίνης πιάνουν δουλειά και βάζουν μπροστά την «επιχείρηση παγκάκια». Όλα τα παγκάκια από πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμους, εκκλησίες και σχολεία της πόλης θα ξηλωθούν και θα απομακρυνθούν, προκειμένου οι δημότες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιοριστούν οι μετακινήσεις και η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Η πόλη της Κατερίνης και ολόκληρη η Πιερία βρίσκεται στο «κόκκινο», μετρώντας 60 νεκρούς και 1.800 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, με τους αρμόδιους φορείς να χτυπούν «καμπανάκι» κατά τη χθεσινή (Δευτέρα) ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται ή σταθεροποιείται στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στην Πιερία αυξάνεται, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να κάνει ειδική αναφορά χθες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η πιστή τήρηση των μέτρων, «σε κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της Πιερίας».
Ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος
Η «επιχείρηση παγκάκια» είχε στηθεί στην Κατερίνη και τον περασμένο Μάρτιο, στη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος, με τις σχετικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και να προβάλλονται μάλιστα και από διεθνή δίκτυα. «Θα αναγκαστούμε να το επαναλάβουμε, γιατί ένα μέρος των δημοτών δεν πείθονται και δεν πειθαρχούν. Σήμερα το πρωί είχα συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή και αποφασίσαμε να το βάλουμε μπροστά», λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και πρόσθεσε: «Είναι κλειστές οι καφετέριες και βλέπουμε να μαζεύονται στα παγκάκια και να κάθονται 4 και 5 άτομα μαζί». Μόνο στην κεντρική πλατεία της πόλης υπάρχουν 70 παγκάκια που θα απομακρυνθούν, ενώ σε όλη την πόλη ο αριθμός τους υπολογίζεται πως προσεγγίζει τα 700.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού διάδοσης της πανδημίας, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας στους χώρους συνάθροισης πολιτών. «Έξω από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τις δημοτικές υπηρεσίες όπως η ΔΕΥΑ, παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός πολιτών. Εκεί βρίσκονται καθημερινά αστυνομικοί και στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να βάζουν τον κόσμο στη σειρά και να τηρούνται οι αποστάσεις», σημειώνει ο δήμαρχος Κατερίνης.
SOS στο νοσοκομείο - Επιτόπου ο Β. Κοντοζαμάνης
Το μεσημέρι βρέθηκε στην Κατερίνη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και είχε συνάντηση με τη διοίκηση, εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου της πόλης, προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
«Η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι οριακή, έχει ξεφύγει από το όριο», τόνισε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και διευθυντής της Κλινικής Covid του νοσοκομείου Κατερίνης Ηρακλής Τσανικίδης, δίνοντας την εικόνα. «Η πληρότητα, τόσο στις κλίνες Covid όσο και στη ΜΕΘ, έχει ξεπεράσει το 100%. Σήμερα υπάρχουν 103 νοσηλευόμενοι με Covid και 14 στη ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 10 και προστέθηκαν άλλες τέσσερις στα χειρουργεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες», επεσήμανε ο κ. Τσανικίδης και πρόσθεσε: «Εδώ δεν βλέπουμε κάποια μείωση, όπως σε άλλες περιοχές, ή έστω κάποια σταθεροποίηση. Αντίθετα, η πίεση αυξάνεται. Χρειαζόμαστε επειγόντως ενίσχυση».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και διευθυντής της Κλινικής Covid του νοσοκομείου Κατερίνης Ηρακλής Τσανικίδης
Οι τοπικοί φορείς ζητούν ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και περισσότερα rapid tests στον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα τεστ που έχουν γίνει μεταξύ των 1.100 εργαζόμενων στον Δήμο Κατερίνης έδειξαν 49 θετικούς, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ 2 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Γιατί «κοκκίνισε» η Πιερία
Η Πιερία βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης το τελευταίο διάστημα, για τον ίδιο λόγο που συνέβη στους γειτονικούς της νομούς Πέλλας και Ημαθίας, αλλά με διαφορά δύο μηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκοδήμο, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο μεγάλος αριθμός μετακλητών εργατών γης, που εργάστηκε το καλοκαίρι στους οπωρώνες Πέλλας και Ημαθίας για τη συγκομιδή του ροδάκινου και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Πιερία για άλλα αγροτικά προϊόντα. Από τα μέσα Οκτωβρίου άρχισε η συγκομιδή του ακτινίδιου, στο οποίο η Πιερία κρατά τα σκήπτρα πανελλαδικά, καθώς και άλλων προϊόντων. «Εκτός από το ακτινίδιο αυτή την εποχή συγκομίζονται κάστανα, καρύδια και φασόλια, στα οποία εργάζεται μεγάλος αριθμός εργατών γης», αναφέρει ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως τον δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι εκδρομές του πενθημέρου 24-28 Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη προς το Λιτόχωρο, τον Όλυμπο και άλλους τουριστικούς προορισμούς του νομού, καθώς και κάποιοι γάμοι που έγιναν την τελευταία περίοδο, πριν από την επιβολή lockdown.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, στην έξαρση της διασποράς συνετέλεσε και η κομβική γεωγραφική θέση του νομού. «Είμαστε μια τουριστική περιοχή, με μεγάλη επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο. Βρισκόμαστε πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, από τον οποίο διέρχονται όλοι οι επαγγελματίες, σε άμεση επαφή με την πόλη, μια αστική περιοχή 79.000 ανθρώπων», σημειώνει μιλώντας στο iatronet η κα Μαυρίδου και προσθέτει: «Η περιοχή μας δοκιμάζεται αυτή την περίοδο. Βρισκόμαστε στο ζενίθ. Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες εδώ και καιρό, και όποια περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας κάνουν καθημερινούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και στις λαϊκές αγορές. Συνδράμουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους».