Εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, κινούνται οι μεταρρυθμιστικές διαδικασίες στους τομείς των αγορών προϊόντων, του ανταγωνισμού και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Παραφωνία, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί η εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, δηλαδή του εξωτερικού εμπορίου, που, όπως επισημαίνει, παρά την πρόοδο, καταγράφονται ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο και η νέα στρατηγική δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αρχές προχωρούν με τις πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις επενδύσεις και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και παραμένουν δεσμευμένες για την εφαρμογή μιας διευρυμένης ατζέντας μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι καταγράφεται ικανοποιητική πρόοδος.
Μάλιστα αναφέρεται ότι αναμένεται να τεθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, που θα περιλαμβάνει επιπλέον τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων, πέραν δηλαδή αυτών για τους οποίους σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν υπάρξει οι απαιτούμενες ρυθμίσεις.
Οι Κυριακές
Θετικά αντιμετωπίζει και τη ρύθμιση για το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και η νομοθετική πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων σε τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Οι δημόσιες συμβάσεις
Στο πεδίο των δημόσιων συμβάσεων, Κηομισιόν χαρακτηρίζει ως σημαντική την επερχόμενη μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους.
Η μεταρρύθμιση, όπως αναφέρει, βασίζεται στην εμπειρία από την εφαρμογή των κανόνων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή το 2016 και στοχεύει στην αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, του υψηλού παρατηρούμενου αριθμού μίας προσφοράς ή συμβάσεις που συνάπτονται αποκλειστικά με βάση τη χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή, ενώ παράλληλα επιταχύνει τις διαδικασίες ανάθεσης, που, σήμερα, είναι… μακροχρόνιες.
Η μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της γρήγορης απορρόφησης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων και την υποστήριξη της ανάκαμψης, σημειώνει η Κομισιόν.
Οι εξαγωγές
Εν αντιθέσει με τα παραπάνω, επικριτική είναι η Κομισιόν για τις κινήσεις ως προς την ενίσχυση των εξαγωγών. «Παρά την πρόοδο στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, οι θεσμικές ρυθμίσεις παραμένουν ελλιπείς, γεγονός που παρακωλύει τις προσπάθειες για αύξηση της εξωστρέφειας και την αξιοποίηση του δυναμικού της Ελλάδας σε βασικούς τομείς. Ενώ αναμένεται η νέα στρατηγική του υπουργείου Εξωτερικών για την ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού της χώρας και διευκόλυνση προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.