Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε εργοδότες και εργαζόμενους το θέμα της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων έως τις 21 Δεκεμβρίου, με την πλευρά των εργοδοτών και κυρίως των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή να ζητεί από την κυβέρνηση στήριξη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολο να καταβάλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου εξολοκλήρου την παροχή, πολλώ δε μάλλον όταν δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα αρθεί το δεύτερο lockdown.
Αλλά και από την πλευρά των εργαζόμενων υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το τελικό ποσό θα καταβληθεί από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου, θα υπολογιστεί όμως για τους μήνες κατά τους οποίους οι συμβάσεις των εργαζόμενων ήταν σε αναστολή, με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ (που εσχάτως έγινε 800 ευρώ τον μήνα). Στη συνέχεια, το Δημόσιο θα καταβάλει στις επιχειρήσεις το ποσό που αντιστοιχεί στη δική του συμμετοχή, ήτοι στους μήνες αναστολής.
Πλέον, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί εντέλει το Δώρο Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού και για τους μήνες αναστολής, ενώ δεν αποκλείουν και την καταβολή της κρατικής συμμετοχής απευθείας στον εργαζόμενο, ώστε να μην επιβαρυνθεί, έστω και για ένα σύντομο διάστημα, ο εργοδότης.
Στο θέμα, αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έως ότου υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις και οι τελικές ανακοινώσεις, το θέμα παραμένει ανοικτό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το δώρο των Χριστουγέννων είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Βάση υπολογισμού είναι το εισόδημα, ο μισθός. Αν για κάποιο μήνα ο μισθός είναι η ειδική αποζημίωση, το Δώρο υπολογίζεται επί των 534 ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή, η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν, αν δεν υπήρχε το lockdown».
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, το κράτος να υπολογίσει και τη δική του συμμετοχή με βάση τον ονομαστικό μισθό και όχι τα 534 ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και την καταβολή του δώρου, έως τις 21 Δεκεμβρίου από τον εργοδότη, κατά το μέρος που του αντιστοιχεί και από το κράτος, απευθείας στους εργαζόμενους. Η επίσημη γραμμή πάντως είναι ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που ορίζει ο νόμος, εκτός αν από το υπουργείο Οικονομικών δείξουν ότι ο προϋπολογισμός αντέχει.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα κλειδώσει και ο τελικός αριθμός των εργαζόμενων που θα δηλωθούν ότι βρίσκονται σε αναστολή τόσο για τον Οκτώβριο (οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στις 14 Νοεμβρίου) όσο και για τον Δεκέμβριο.
Πνίγονται και από τις εισφορές οι έμποροι
Εν τω μεταξύ, την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής πληρωμών για τις ρυθμισμένες και τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ζητεί από το υπουργείο Εργασίας η ΕΣΕΕ, καθώς σε μια περίοδο μηδενικού τζίρου, χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση τριπλής πληρωμής εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, εκτός από τις δόσεις ρυθμίσεων και τις τρέχουσες εισφορές, περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλλουν έως τις 30 Νοεμβρίου και την 1η από τις 5 δόσεις για τις εισφορές που οφείλουν μετά την εκκαθάριση του 2019.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στην επιστολή ότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων σε αντιστάθμισμα του lockdown δεν έχει περιληφθεί ακόμη το μέτρο της αναστολής για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ. Υπογραμμίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα ανυπαρξίας τζίρου και έκδηλης αβεβαιότητας, θα είναι αδύνατο για τον εμπορικό κόσμο να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο όγκο υποχρεώσεων και ζητά την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο. Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε στους ασφαλισμένους οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.
Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κ. Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Βρούτση απέστειλε και η ΓΣΕΕ, ζητώντας τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία. Βασικό αίτημα της Συνομοσπονδίας αποτελεί η ακύρωση των απολύσεων πριν τη νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με τη θέσπιση ειδικής διάταξης που θα καθιστά άκυρες τις καταγγελίες συμβάσεων που έγιναν τουλάχιστον 10 ημέρες πριν το νέο lockdown, ενώ ζητείται μεταξύ άλλων η εφαρμογή άμεσων αποκαταστατικών ρυθμίσεων για τους εποχικούς εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους που παρέχουν εργασία σε συνθήκες εποχικότητας.