Σε αναζήτηση προορισμών με λιγότερους περιορισμούς βρίσκονται οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, ενώ μια νέα τάση φαίνεται να είναι σε εξέλιξη, αυτή της μίσθωσης καταλυμάτων σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, π.χ. εβδομάδα ή και μήνα, σε προορισμούς κοντά στην Αθήνα. Η τάση αυτή αφορά κυρίως κατοικίες που έχουν ενταχθεί στην οικονομία διαμοιρασμού (πλατφόρμες τύπου Airbnb κ.λπ.).
Με τη Βόρεια Ελλάδα και τη μισή Θεσσαλία και Ήπειρο (Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία και Ιωάννινα) στο «κόκκινο», το ενδιαφέρον των τολμηρών κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής που θέλουν ή έχουν τη δυνατότητα να «δραπετεύσουν» είτε για Σαββατοκύριακο είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα περιορίζεται σε προορισμούς της Νοτίου Ελλάδας (Στερεά και Πελοπόννησο).
Όπως μάλιστα σημειώνει στο Euro2day.gr ο κ. Κώστας Μαρινάκος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, η Αρκαδία καταγράφει τον τελευταίο μήνα ισχυρή ζήτηση για δωμάτια, σε επίπεδα που προσεγγίζουν τις παλιές καλές ημέρες.
Παράλληλα, όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος, καταγράφεται και μία τάση ενοικίασης μονάδων φιλοξενίας για μεγαλύτερο των δύο ή τριών ημερών διάστημα, μέχρι και μήνα, καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που μπορούν να εργάζονται από απόσταση και προτιμούν αντί να μένουν στην Αθήνα, να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της εργασίας κοντά στη φύση και λίγο πιο μακριά από τα πανδημικά κύματα.
Ενδιαφέρον συνεχίζουν να καταγράφουν και άλλοι προορισμοί όπως των Καλαβρύτων, που την προηγούμενη της 28ης Οκτωβρίου εβδομάδα είχε πληρότητα μέχρι και 60%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων της περιοχής Κωνσταντίνο Δαφαλιά.
Ενδιαφέρον εξακολουθούν να καταγράφουν και «κόκκινοι» προορισμοί όπως η Αράχοβα καθώς, όπως σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής Καλούσα Ναυπακίτου, οι γειτονικές πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές όπως των Δελφών, της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, είναι «ελεύθερες». Επίσης η ίδια προσθέτει ότι ο νομός Βοιωτίας αδικήθηκε με την ένταξή του στο «κόκκινο» καθώς είχε λίγα κρούσματα και εκφράζει την εκτίμηση ότι σύντομα θα βγει από την «καραντίνα».
Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τη Μαγνησία, όπου δεν κτυπάει πλέον το τηλέφωνο, μετά την ξαφνική ένταξή της στις κόκκινες περιοχές.
Στην Πελοπόννησο, «Covid free» είναι και οι υπόλοιποι νομοί αλλά όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται κάποια ιδιαίτερη ζήτηση για την περιοχή, η οποία είναι και σχετικά πιο μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Δυστυχώς, επισημαίνει, η όλη κατάσταση έχει απογοητεύσει τον κόσμο και δεν καταγράφεται αξιόλογη κίνηση.
Υπάρχουν κάποια μικρά γκρουπ κυρίως στη Σπάρτη καθώς και μεμονωμένοι ταξιδιώτες όπως και επισκέπτες για επιχειρηματικούς και εμπορικούς λόγους.
Πάντως η αυξημένη ζήτηση που καταγράφουν ορισμένοι προορισμοί εν μέσω έκρηξης της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί και προβληματισμούς, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Μαρινάκος απαιτείται μία αυξημένη προσοχή στη διαχείριση της ζήτησης αυτής, «γιατί μπορεί να σημάνει και αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονιά μας, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία». Μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να σημάνει αυξημένο κίνδυνο για την περιοχή μας και να μπει σε καθεστώς lockdown κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε αυτή την περίπτωση, θα σημάνει το τέλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού, επισημαίνει.
Ο κ. Μαρινάκος προτείνει αυξημένα μέτρα προστασίας από όλους στον νομό, καθώς και μια αυτοσυγκράτηση εκ μέρους των επισκεπτών ενώ ζητά και από την πολιτεία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αντέξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Γενικότερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ξενοδόχοι δεν φαίνονται ικανοποιημένοι με τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς επί της ουσίας περιλαμβάνουν μόνο χρονικές αναβολές στις αποπληρωμές υποχρεώσεων ενώ το μέτρο της μη επιστροφής του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν επαρκεί. Οι ανοικτές μονάδες σε έναν «κλειστό» νομό έχουν ανάγκη χρηματοδότησης και ενίσχυσης της ρευστότητας, τονίζουν οι ξενοδόχοι και θεωρούν ότι οι επιδοτήσεις είναι ίσως η πιο αποτελεσματική λύση.