Σε κατάσταση συναγερμού θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η εξέλιξη της πανδημίας, με απανωτές συσκέψεις από το πρωί, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθούν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια οι επιπτώσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης.
Οι υπολογισμοί του προσχεδίου για ύφεση 8% φέτος, με δυναμική ανάκαμψη έως και 7,5% το 2021, μπαίνουν στο συρτάρι δίνοντας τη σειρά τους σε σενάρια ύφεσης ακόμα και πάνω από 10% το 2020, σε ευθεία συνάρτηση με τις υγειονομικές εξελίξεις.
Έχοντας τα δεδομένα των επιπτώσεων του καθολικού lockdown στην οικονομία την περασμένη άνοιξη, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως κάθε μήνας «κλειστής» οικονομίας στοιχίζει περίπου 3 μονάδες ύφεσης.
Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών αναφέρουν πως ένα «μερικό» lockdown στη βάση των χαρακτηριστικών που έχει ήδη προδιαγράψει η κυβέρνηση, με διατήρηση του λιανεμπορίου και των σχολείων σε λειτουργία και με δραστικό περιορισμό αλλά χωρίς γενικό «λουκέτο» στην εστίαση, αναφέρουν απώλεια 1,5 μονάδας ΑΕΠ κάθε μήνα.
Εάν οι αρχικοί υπολογισμοί για ύφεση της τάξεως του 8% φέτος χωρίς νέο lockdown ήταν σωστοί, τα νέα δεδομένα οδηγούν σε διεύρυνση της ύφεσης σε επίπεδα πάνω από το 10%, βάζοντας στο ράφι τα σενάρια ανάκαμψης τύπου V και θέτοντας σε άλλο επίπεδο τους υπολογισμούς και για το 2021.
Αρμόδια πηγή εξηγεί πως ένα μερικό lockdown θα έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με το καθολικό της περιόδου Μάρτιος- Απρίλιος, αλλά θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για τον προϋπολογισμό.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη φέτος προχωρήσει μία φορά στην κατάθεση και ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με διεύρυνση των δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ και ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρούν τα περιθώρια, προκειμένου να αποφασίσουν εάν χρειάζεται και δεύτερη συμπληρωματική παρέμβαση.
«Δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός», αναφέρει αρμόδια πηγή.
Δεδομένες θεωρούνται οι επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων στήριξης και η λήψη νέων όπου χρειαστεί και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυριανές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα συνοδεύονται και από συμπληρωματικά οικονομικά μέτρα.
Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης έχουν ανακοινώσει «πάγωμα» ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές τον Οκτώβριο, με μετάθεση των πληρωμών τον Απρίλιο του 2021, επεκτάσεις στον χρόνο κάλυψης των αναστολών εργασίας με τα επιδόματα των 534 ευρώ και του προγράμματος Συνεργασία, παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή…
Σύμφωνα με κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, το τελευταίο εξάμηνο μέχρι σήμερα, στην πραγματική οικονομία έχουν διοχετευθεί πόροι συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ενισχύσεις οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, χωρίς να συνυπολογίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μικρές επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.