Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων τα χρέη έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αναμένεται να δώσει διάταξη με την οποία θα μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών όσοι βρέθηκαν εκτός, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πρόσφατα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται ένα πλαίσιο ένταξης στις 120 δόσεις αυτών που επλήγησαν κι έχασαν τη ρύθμιση, αντίστοιχο με εκείνο που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβερνητική πρόταση τέθηκε ήδη υπόψη των εκπροσώπων των θεσμών, στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκίνησε χθες, καθώς είναι γνωστή η αντίδραση των Ευρωπαίων σε τέτοιου είδους μέτρα και συγκεκριμένα σε νέες ρυθμίσεις οφειλών, επειδή θεωρούν ότι δεν προάγουν την κουλτούρα των πληρωμών. Στον αντίποδα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις, κυρίως δε αυτή των έως 120 δόσεων, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας.
Η δεύτερη αυτή ευκαιρία θα αφορά τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το ΚΕΑΟ που χάθηκαν το διάστημα των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται πως όλες οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών «πάγωσαν» για 3 μήνες και η αποπληρωμή τους ξεκίνησε εκ νέου από 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Εκτός ρύθμισης έμειναν όσοι είτε δεν πλήρωσαν ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις είτε δεν κατέβαλαν τις βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 01/01/2019.
Αυτοί πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναβίωση της αρχικής οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων. Ειδικά δε στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, ο κίνδυνος είναι διπλός, καθώς το ποσό της αρχικής οφειλής μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας του επανυπολογισμού και μια πιθανή απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων θα είχε πολύ σημαντικό κόστος για αυτούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πιθανά σενάρια προβλέπει την αποπληρωμή των δόσεων που έχουν χαθεί, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να αναβιώσει η ρύθμιση χωρίς αρνητικές συνέπειες. Παράλληλα, θα προβλέπεται και η δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2020, έτους όπου εμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού, σε έως 12 δόσεις. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ένταξης και των οφειλών του 2019, προκειμένου η επανένταξη να καταστεί ελκυστικότερη. Όσο για τους οφειλέτες που κατά τη διάρκεια την καραντίνας «πάγωσαν» τις οφειλές τους έως τον Ιούνιο, θα προβλέπεται η δυνατότητα μεταχρονολόγησης των καταβολών, ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν στο τέλος Οκτωβρίου.
Παράλληλα, και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές που πάγωσαν μέσα στην καραντίνα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους μη μισθωτούς, θα μπορούν να αποπληρωθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Πρόκειται για τις ασφαλιστικές εισφορές του lockdown, που εκτιμώνται σε περίπου 316 εκατ. ευρώ.
Ενημέρωση των θεσμών από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Εκτός από το θέμα της ρύθμισης, το οποίο άλλωστε συζητείται και με το υπουργείο Οικονομικών, χθες, κατά την ενημέρωση των επικεφαλής των θεσμών από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε το σχέδιο μετατροπής του σκέλους των επικουρικών συντάξεων σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον και ανησυχία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού που θα δημιουργηθεί και τον τρόπο κάλυψής του.
Για το δύσκολο θέμα των ληξιπρόθεσμων και συγκεκριμένα για τις εκκρεμείς συντάξεις συνταξιοδότησης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μεταβίβασε στους εκπροσώπους του κουαρτέτου στοιχεία που δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο υπήρξε σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων οριστικών συντάξεων ενώ δεσμεύθηκε για επίτευξη του στόχου έως τα μέσα του επόμενου έτους. Παράλληλα, δε, παρουσιάστηκε και το σχέδιο για τον ηλεκτρονικό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ και την έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέσα σε λίγα 24ωρα.