Ένα μήνα προθεσμία δίνει η εφορία σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι δέχονται αυτές τις ημέρες μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, έχει πολύ λιγότερο χρόνο στη διάθεσή του για να δώσει λύση.
Με αφορμή εκπρόθεσμη τυπικά (το 2016) αλλά εμπρόθεσμη με βάση άτυπη παράταση που είχε δοθεί τότε υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (των γνωστών Μ.Υ.Φ) του 2014, σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2016, πέφτουν τις τελευταίες ημέρες τα πρόστιμα βροχή…
Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Επιβάλλεται όμως ξεχωριστά για κάθε ένα από τα τρίμηνα του 2014 στα οποία οι συγκεντρωτικές καταστάσεις αφορούσαν, γεγονός το οποίο σημαίνει πως εάν για παράδειγμα υπεβλήθησαν εκπρόθεσμα (αλλά και εμπρόθεσμα παράλληλα, θα εξηγήσουμε παρακάτω) τέσσερις συγκεντρωτικές καταστάσεις, το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Όχι ότι το 100άρικο είναι…
Η Πράξη Επιβολής Προστίμου αποστέλλεται στα email των φορολογούμενων και αναγράφει ότι διαπιστώθηκε «εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα και συγκεκριμένα δηλώσεων Μ.Υ.Φ» με ημερομηνία 21-25 Ιανουαρίου 2016. Λίγο πριν κλείσει πενταετία, υπό τον κίνδυνο παραγραφής και με φόντο διασταυρώσεις στοιχείων τις οποίες σωστά «τρέχει» η ΑΑΔΕ, η εφορία χτυπά αιφνιδίως την πόρτα των φορολογουμένων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ραβασάκι, «το οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται εφάπαξ εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης, σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ με χρήση κωδικού πληρωμής και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις Δ.Ο.Υ».
Το… story
Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Τα προβλήματα ήταν πολλά στη λειτουργία της πλατφόρμας, οι λογιστές ζητούσαν παρατάσεις και... παράταση στην παράταση, η επίσημη προθεσμία έληξε στις 20 Ιανουαρίου 2016.
Τότε λοιπόν επιστρατεύθηκε η «σιωπηρή παράταση» έως τις 25 Ιανουαρίου 2016. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις για ψήφιση σχετικής διάταξης, διότι αλλιώς η εφορία δεν αναγνωρίζει σιωπηρές παρατάσεις, αλλά η διάταξη δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή.
Κάπως έτσι, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, όσοι υπόχρεοι υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις στο διάστημα από 21 έως 25 Ιανουαρίου 2016, λαμβάνουν ραβασάκια-έκπληξη από την εφορία τους.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ενώ χθες και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έστειλε σχετική επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος μελετά το ζήτημα και είναι πλέον θέμα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου να φέρει στη Βουλή μια διάταξη νόμου η οποία θα έπρεπε με βάση τις τότε δεσμεύσεις να έχει κατατεθεί τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016…
*Η επιστολή του ΟΕΕ για τη μη επιβολή προστίμων στις ΜΥΦ 2014, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".