Με βαριά τη σκιά της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να τηρηθούν πιστά οι απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση των προτεινόμενων έργων.
«Χρειάζεται μία μικρή επανάσταση», αναγνωρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ και στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραδέχονται πως απαιτούνται πρωτόγνωρες διαδικασίες, πολύ διαφορετικές από όσα γνωρίζαμε και πράτταμε μέχρι τώρα. Όπως έγραψε και σε σχετικό ρεπορτάζ το Euro2day.gr, «γραφειοκρατία και προσφυγές απειλούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης», με τη χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει τις ευκαιρίες που ανοίγουν, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στους αρμοδίους.
Οι δόσεις, άλλωστε, που έχει λαμβάνειν η χώρα μας συνδέονται και με την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων οι οποίες αφορούν τις επενδύσεις, ήδη έχουν γίνει σχετικές κινήσεις, αλλά απαιτείται να προωθηθούν και πολλές άλλες.
Σε ότι αφορά το μέτωπο των επενδύσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, δεκατέσσερις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,794 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το πρόγραμμα που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι κατευθύνσεις με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων στάλθηκαν από τις Βρυξέλλες πριν από 10 μέρες, αλλά στο μεταξύ οι ομάδες που έχουν συγκροτηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου υπό τους Θόδωρο Σκυλακάκη, Άκη Σκέρτσο, Αλέξη Πατέλη, Μιχάλη Αργυρού και Δημήτρη Σκάλκο έχουν προχωρήσει στην σχετική επεξεργασία. Από τα προγράμματα αυτά το 37% πρέπει να αφορά την «πράσινη οικονομία» και το 20% την ψηφιακή οικονομία.
Το προσχέδιο, αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί έως τις 15 Οκτωβρίου, τελικά θα είναι έτοιμο στο τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου. «Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και έχει να κάνει με τις προτάσεις που έκανε η ίδια η Κομισιόν για το ποιο πρέπει να είναι το format, ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατατεθούν αυτά τα σχέδια, που καθυστέρησε λίγο τη διαδικασία. Εμείς είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το καταθέσουμε», τόνισε κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα, το ζήτημα συζητήθηκε τόσο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα βαν ντε Λάιεν, όσο και ανάμεσα στον κ. Πατέλη και τις διευθύνσεις DG Recovery και DGEcfin την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Εργασιακά και ασφαλιστικό
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός δηλώνει την αποφασιστικότητά του να ρίξει επιπλέον βάρος στις «ριζικές παρεμβάσεις που δημιουργούν προοπτική», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε από τη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση, 15 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ψάχνει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και αναζητά βηματισμό στο σκέλος των επενδύσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί πως… τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, των οικονομικών συνεπειών της και των συνεχών τουρκικών προκλήσεων, η προώθηση των επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις δεν παύουν να αποτελούν το μεγάλο στοίχημα και μάλιστα προσδιορίζουν τους επόμενους μήνες, έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021, μια κρίσιμη περίοδο προκειμένου να αναδειχθεί αυτή η εικόνα.
Εικόνα, που γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν θα γίνει δεκτή μετά βαΐων και κλάδων από την αντιπολίτευση, ιδίως σε θέματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Είναι βέβαιο ότι αμέσως θα ηχήσουν ‘τύμπανα πολέμου’ γιατί τα εργασιακά είναι ένα ζήτημα ταμπού για την αντιπολίτευση», αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, εμφανιζόμενος έτοιμος για τον «πόλεμο».
Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, «οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη την οποία έχουμε ανακτήσει ως χώρα τον τελευταίο χρόνο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μόλις παρέλθει η υγειονομική κρίση. Μέσα από αυτήν, επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και φέρνουμε μεγάλες, άμεσες ξένες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, όπως αυτή της Microsoft».