Με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2021, το ερχόμενο καλοκαίρι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα διαπιστώσουν πως μετά από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό στην εφορία.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε ότι η (προσωρινή για το 2021) κατάργηση της εισφοράς ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες θα εφαρμοστεί κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020, προκειμένου η ανάσα ρευστότητας να δοθεί στον χρόνο που χρειάζεται να τονωθεί η προσπάθεια εδραίωσης της προσδοκώμενης ανάκαμψης, μετά το «χαστούκι» της πανδημίας.
Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ που δεν εντάσσονται στους φορείς γενικής κυβέρνησης (ΔEH, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φανεί στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2021 καθώς θα σταματήσει να υφίσταται η σχετική παρακράτηση. Το κέρδος για όλους τους φορολογούμενους που απαλλάσσονται είναι μεγάλο και υπολογίζεται στα 750-800 εκατ. ευρώ και ορισμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά.
Ελεύθερος επαγγελματίες με εισόδημα 20.000 ευρώ επί του οποίου επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης και απαλλάσσεται για το 2021, θα γλιτώσει 176 ευρώ, ενώ εάν το εισόδημα είναι 30.000 ευρώ, το όφελος φτάνει τα 676 ευρώ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σημαντική θα είναι η ωφέλεια και για τους μισθωτούς, η οποία πολλαπλασιάζεται σε συνδυασμό με την παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (1,20 μονάδες για τους εργαζόμενους και 1,80 μονάδες για τους εργοδότες). Η έμμεση αύξηση που θα προκύψει ξεκινά από τα 7,8 ευρώ για αποδοχές 650 ευρώ, αυξάνεται σε 34 ευρώ τον μήνα για αποδοχές 1.500 ευρώ και ξεπερνά τα 100 ευρώ τον μήνα για αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ.
ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ TO 2021
Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι εξαιρούνται στην παρούσα φάση από την προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη δέσμευση για καθολική κατάργηση της εισφοράς έως το τέλος της τετραετίας.
Ο χρόνος λήψης της σχετικής απόφασης εξαρτάται τόσο από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τον χρόνο αλλά και τη δυναμική επανόδου της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας και ανάπτυξης όσο και από τον χρόνο επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων σε ισχύ στην ευρωζώνη.
Προς το παρόν, για το 2021 στο τελευταίο Eurogroup -χωρίς να ληφθεί απόφαση, δεδομένου ότι η συνεδρίαση ήταν άτυπη-, θεσμοί και υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν πως το 2021 δεν είναι το κατάλληλο έτος για την επάνοδο των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί με προοπτική αλλαγής και των κανόνων κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πάντως σε δηλώσεις του εκτίμησε πως και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία.