Ορατός ήταν ο προβληματισμός στη συνεδρίαση του Eurogroup για το πώς θα κινηθεί η οικονομία το επόμενο διάστημα και το πότε θα πρέπει να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας.
Στο καυτό θέμα των δημοσιονομικών κανόνων και του πότε θα επιστρέψουν, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν όταν συνολικά φανεί ότι η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση και είπε ότι σήμερα δεν υπήρξε συζήτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία. Συμπλήρωσε δε ότι την επόμενη χρονιά, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι υποστηρικτική.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει πριν το τέλος του 2022 στα προ κρίσης επίπεδα, δείχνοντας τη θέση της ΕΚΤ για ισχυρή δημοσιονομική στήριξη. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ φάνηκε πιο συντηρητικός, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από την επόμενη χρονιά.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου (φωτ.) αρκέστηκε να πει ότι υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών που οδήγησαν στο να «παγώσουν» οι κανόνες. Ολοι αναγνωρίσαμε ότι το σωστό είναι αυτή τη στιγμή να έχουμε πολιτικές που θα στηρίξουν την οικονομία.
Η οικονομία
Τα καλά νέα είναι ότι είδαμε σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά το lockdown, δήλωσε ο Πασκάλ Ντόνοχιου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει πολλή αβεβαιότητα και θα χρειαστεί καιρός να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πανδημία. Θύμισε τις κινήσεις που έγιναν από το Eurogroup, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία της Ευρώπης και δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωριστούν τα όσα έγιναν έως σήμερα.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία μάλιστα είναι κατανεμημένη άνισα μεταξύ των επιμέρους κρατών. Η ταχύτητα της ανάκαμψης που είδαμε Ιούνιο και Ιούλιο ανακόπτεται τις τελευταίες εβδομάδες, παραδέχτηκε. Όπως είπε, οι περισσότερες χώρες δεν θα έχουν καλύψει τις απώλειες σε όρους ΑΠΕ στα τέλη του 2021 και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα για να στηριχθεί η οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα για το 2021, ο επίτροπος δήλωσε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας θα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος αν επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες πιο νωρίς απ’ ό,τι πρέπει παρά πιο αργά. Είναι λογικό να περιμένουμε μια στροφή από έκτακτα μέτρα σε πιο δομικές κινήσεις.
Αν κάνουμε λάθος στον υπολογισμό, ρισκάρουμε να κάνουμε κακό στην οικονομία. Αν, από την άλλη πλευρά, δεν κάνουμε αλλαγές στους κανόνες, δεν θα έχουμε πάρει τα μαθήματα από την κρίση της πανδημίας.
Παίρνοντας τον λόγο, η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι αβεβαιότητες αυτή τη στιγμή είναι πολλές. Τόνισε ότι η νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ χρειάζεται τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής για να αποβεί επιτυχημένη.
Οι διεθνείς αγορές βλέπουν πολύ θετικά την ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι αυτό σχετίζεται άμεσα με την αντίδραση που οργανώθηκε για τη στήριξη της οικονομίας.