Μια σειρά δεικτών και προβλέψεων υποδεικνύουν πως στο μέτωπο της ύφεσης τα χειρότερα, πιθανότατα, έχουν περάσει. Μια σειρά προβλέψεων, όμως, έρχεται επίσης να αναδείξει το γεγονός ότι η δυναμική της ανάκαμψης το 2021 θα έχει χαμηλότερη ένταση σε σχέση με τη φετινή βουτιά και η επιστροφή της οικονομίας στην προ κορωνοϊού εποχή θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία.
Η ΕΚΤ προχώρησε χθες σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το μέγεθος της ύφεσης στην οικονομία της ευρωζώνης με τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για «ισχυρή ανάκαμψη» το τρίτο τρίμηνο του έτους να οδηγεί σε άμεση ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Οι νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν στο βασικό σενάριο, ύφεση 8% φέτος στην ευρωζώνη έναντι 8,7% που προέβλεπε τον Ιούνιο με την ανάπτυξη του 2021 να περιορίζεται οριακά στο 5% έναντι 5,2% που προέβλεπε η κεντρική τράπεζα στις αρχές του καλοκαιριού. Για το τρίτο τρίμηνο του 2020 προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη με ρυθμό 8,4%. Αυτό είναι το βασικό σενάριο. Υπάρχει όμως και το δυσμενές.
Το νεότερο δυσμενές σενάριο είναι επίσης καλύτερο όσον αφορά την ύφεση του τρέχοντος έτους. Περιορίζεται σε 10% έναντι 12,6% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Αυτά είναι τα καλά νέα. Υπάρχει όμως και ένα ταυτόχρονο ψαλίδισμα των προσδοκιών ανάκαμψης για το 2021-22 σε όλα τα σενάρια. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022 στο βασικό της σενάριο και σήμερα αντίστοιχα προβλέπει 5% και 3,2%. Στο δυσμενές σενάριο τον Ιούνιο προέβλεπε 3,3% ανάπτυξη το 2021 και 3,8% το 2022 και σήμερα χαμηλώνει τον πήχη στο 0,5% και 3,4% αντίστοιχα.
Η Ελλάδα
Στα της ελληνικής οικονομίας, οι νεότερες προβλέψεις της DBRS βάζουν την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών εκείνων όπου η επικαιροποιημένες εκτιμήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με τις προηγούμενες, σε αντιδιαστολή με τις αντίστοιχες για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία ( ύφεση από 9% έως 12% φέτος).
Στο βασικό του σενάριο ο καναδικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει πλέον για την Ελλάδα ύφεση 7% φέτος, με συγκριτικά αδύναμη ανάκαμψη 4% το 2021 και 3,5% το 2022 ενώ η ανεργία από 16,4% του εργατικού δυναμικού το 2019 θα παραμείνει σχεδόν «κολλημένη» στο 18% για τρία χρόνια ( 18% φέτος και το 2021 και 17,5% το 2022).
Στο δυσμενές σενάριο, οι προβλέψεις για την ανεργία συνιστούν μεγαλύτερο εφιάλτη από τις αντίστοιχες για την ύφεση. 9% ύφεση φέτος με έκρηξη της ανεργίας στο 23%, ανάκαμψη 1,5% του χρόνου με ανεργία στο 21% και το 2022 , ανάπτυξη 4% με ανεργία στο 18,5%.
Η ανεργία έχει δείξει ήδη τα «δόντια» της. Μέσα σε τέσσερις μήνες, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μαρτυρούν δραματική αύξηση από το 14,3% τον Μάρτιο στο 18,3% τον Ιούνιο, με τους ανέργους να προσεγγίζουν τις 840.000 χωρίς να προσμετρώνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας , σε συμφωνία με τους κανόνες της Eurostat.
Σε αυτή τη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βάλει σε πρώτο πλάνο τη μείωση του κόστους εργασίας μέσω της -έστω και παροδικής- μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης . Οικονομολόγοι θεωρούν πως η προτεραιότητα αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Προσθέτουν όμως πως χρειάζεται παράλληλη στροφή σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με τη συνδρομή και του πακέτου ανάκαμψης των 32 +40 (από το νέο ΕΣΠΑ) δισεκατομμυρίων ευρώ.