Εξελίξεις θα φέρει στο ξενοδοχειακό δυναμικό των Αθηνών αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας η επιδημιολογική κρίση, η οποία στερεί από τις τουριστικές μονάδες κρίσιμα έσοδα και ρευστότητα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες σε πιέσεις αγοραστών.
Η κρίση της πανδημίας και η κατάρρευση της τουριστικής κίνησης είχε σαν αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία της Αθήνας που λειτούργησαν να καταγράφουν για τον Αύγουστο πληρότητες κάτω του 30%. Οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας για τον Αύγουστο είναι ακόμη μικρότερες, ωστόσο ο μέσος όρος ανεβαίνει κάπως από τις κρατήσεις των παραθαλάσσιων μονάδων της Αττικής, που το διάστημα αυτό και κυρίως τα σαββατοκύριακα γνωρίζουν υψηλές πληρότητες από Έλληνες επισκέπτες.
Αντιθέτως, στο κέντρο, δεδομένου και του μικρού αριθμού τουριστών που φτάνει στην πρωτεύουσα, οι κρατήσεις είναι λίγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Αθηνών ανήλθαν σε 492.944 επιβάτες, έναντι 2.065.533 τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (μείωση 76,1%).
Ακόμη και η εμβληματική Μεγάλη Βρετανία εμφανίζει πληρότητα στα επίπεδα του 25%, η οποία, δεδομένων των συνθηκών, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, όπως σημειώνει στo Euro2day.gr ο κ. Τιμ Ανανιάδης, General Manager/Managing Director των ξενοδοχείων Grande Bretagne και King George. Οι περισσότεροι πελάτες ήταν Έλληνες, Ιταλοί και λίγοι Αμερικανοί, συμπλήρωσε ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται πάντως το βραβευμένο εστιατόριο GB Roof Garden.
Άλλα ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών (τετράστερα κ.λπ.) ενδεχομένως να έχουν λίγο υψηλότερα ποσοστά κρατήσεων, κοντά στο 30%, αλλά όμως και χαμηλότερα μέχρι και 10% καθώς πολλά εξαρτώνται από τον χαρακτήρα του κάθε ξενοδοχείου, τη θέση του αλλά και την τιμολογιακή του πολιτική.
Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε, όπως έγραψε το Euro2day.gr, τo President της ΓΕΚΕ από την αρχή του έτους έως και την 20ή Αυγούστου είχε μέση πληρότητα στο 27% έναντι 74% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης η μέχρι τώρα πληρότητα του Αυγούστου κυμαίνεται γύρω στο 13%-14%.
Σύμφωνα πάντως με ξενοδοχειακούς παράγοντες, τους επόμενους μήνες αναμένεται κύμα εξαγορών ξενοδοχειακών μονάδων. Ήδη οι υποψήφιοι αγοραστές διαπιστώνουν ότι οι αξίες των μονάδων λόγω της κρίσης έχουν χάσει ένα 15%, ωστόσο, όπως εκτιμάται, η πτώση των τιμών θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, όταν νυν ιδιοκτήτες θα ζητούν να απεγκλωβιστούν από τον ξενοδοχειακό τομέα.