Στο διπλασιασμό των κονδυλίων για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που θα υπαχθούν σε δύο καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/2016) το τρέχον έτος, προχώρησε το οικονομικό επιτελείο, εγκρίνοντας ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Με τους επιπλέον πόρους το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για ενίσχυση επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού θα ανέλθει στο 1,150 δισ. ευρώ, έναντι των 650 εκατ. ευρώ που όριζε η αρχική απόφαση του περασμένου Μαϊου με την αύξηση να κατευθύνεται στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων».
Το 150 δισ. ευρώ «δεσμεύεται» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με κοινή απόφαση (ΦΕΚ Β' 3219 3/8/2020) που υπογράφεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και διατεθεί είτε με τη μορφή των επιχορηγήσεων ή της φορολογικής απαλλαγής.
Το παραπάνω ποσό, θα «μοιραστεί» στα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στα τρία ενεργά καθεστώτα - προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου και συγκεκριμένα στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού». Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση των πόρων αφορά μόνο τα δύο πρώτα καθεστώτα, για τα οποία διπλασιάζονται τα όρια των φορολογικών απαλλαγών και των επιχορηγήσεων, ενώ αντίθετα το κονδύλι για τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» που θα διατεθεί εξ ολοκλήρου με τη μορφή των φορολογικών απαλλαγών, παραμένει αμετάβλητο.
Από το προαναφερόμενο ποσό, τα 590 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως ενισχύσεις με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής και τα 560 εκατ. ευρώ με τις μορφές της επιχορήγησης της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Στην αρχική πρόβλεψη (Μάιος 2020 - ΦΕΚ Β' 1847) είχαν προϋπολογισθεί 370 εκατ. ευρώ για φορολογικές απαλλαγές και 280 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις.
Με βάση τα νέα δεδομένα, το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής των καθεστώτων του ν. 4399/2016 που προκηρύσσονται το έτος 2020, καθορίζεται ως εξής:
- Για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», στα 420 εκατ. ευρώ (έναντι αρχικής πρόβλεψης 210 εκατ. ευρώ)
- Για το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» στα 20 εκατ ευρώ (έναντι αρχικής πρόβλεψης 10 εκατ. ευρώ.
- Για το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», στα 150 εκατ. ευρώ (αμετάβλητο)
Σε ό,τι αφορά το ποσό επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθορίζεται στα 280 εκατ. ευρώ για το καθεστώς της «Γενικής Επιχειρηματικότητας» (έναντι 140 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης). Στο ίδιο ύψος, δηλαδή στα 280 εκατ. ευρώ ανέρχεται και το ποσό για το καθεστώς της «Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» (από 140 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα ποσά των επιχορηγήσεων, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης των επενδυτικών σχεδίων της παρούσας απόφασης καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στον οποίο εγγράφεται η δαπάνη των 560 εκατ. ευρώ και δύναται να προέλθουν από εθνικούς πόρους ή τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Πάντως για το τρέχον έτος (2020) εκτιμάται δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων, λόγω του ότι τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιηθεί στο 50% έως το τέλος του έτους ώστε να «πληρωθούν».
Για τo επόμενο έτος (2021) θα προκύψει δαπάνη 60 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων. Για τα επόμενα τρία έτη (2022, 2023, 2024) θα προκύψει δαπάνη 500 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα έτη αυτά θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ.