Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος χωρίς την παραμικρή μείωση στην προκαταβολή φόρου θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, εκτός και εάν μεσολαβήσει ένα μικρό… θαύμα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προλάβει να εκδώσει νέα εκκαθαριστικά, στη βάση των όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί.
Οι διατάξεις νόμου μέσω των οποίων θα γίνεται πράξη η εξαγγελία μείωσης της προκαταβολής φόρου από 35% έως και 100% δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στη Βουλή και σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμα συλλέξει τα στοιχεία εξαμήνου αναφορικά με το μέγεθος της πτώσης τζίρου στις επιχειρήσεις, που θα κρίνει τελικά και εάν δεν θα πληρώσουν καθόλου ή θα επωμιστούν ένα μικρό μέρος της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.
Τα εκκαθαριστικά τα οποία εκδίδονται άλλωστε για όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους δεν ενσωματώνουν ούτε τον νέο αυξημένο αριθμό δόσεων, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο, κάτι που συμβαίνει και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία με βάση το εκκαθαριστικό, καλούνται να πληρώσουν χωρίς έκπτωση και σε τρεις διμηνιαίες δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος.
Οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν χθες ορίζουν αύξηση του πλήθους των δόσεων φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες,τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς και έκπτωση φόρου 2% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί.
Η ΑΑΔΕ θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών, με το νέο δοσολόγιο εξόφλησης των φόρων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει «φωτιά» για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατό.
Όσοι, δε, έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ χωρίς την έκπτωση του 2%, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, τη δικαιούνται και μένει να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα τους αποδοθεί. Το πιθανότερο είναι μέσω συμψηφισμού με άλλη φορολογική υποχρέωση, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει να εξοφλείται από τον Σεπτέμβριο (και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου).
Στο μέτωπο της προκαταβολής φόρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, oι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:
Η προκαταβολή φόρου είναι φέτος μηδενική για επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Τέλος, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ προβλέπεται φέτος μισή (50%) προκαταβολή φόρου.