«Πάγο» στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να συστήσει νέο κρατικό φορέα, ο οποίος θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα, που αποτελούν πρώτες κατοικίες ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών, έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη λύση ενέχει σημαντικά στοιχεία ηθικού κινδύνου και ζητά να εξεταστούν εναλλακτικές, ώστε η διαχείριση των assets που θα αποκτά ο κρατικός φορέας να διενεργείται από ιδιώτες.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην PriceWaterhouseCoopers με διαδικασίες-εξπρές την εκπόνηση εναλλακτικών λύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελεγκτική έχει προτείνει την τιτλοποίηση των κατοικιών που θα περιέρχονται στην κατοχή του κρατικού φορέα και την αποπληρωμή των ομολογιών που θα εκδοθούν με τα έσοδα ενοικίων. Στο τραπέζι υπάρχει και η λύση σύμπραξης ιδιωτικών κεφαλαίων στο νέο φορέα, με ανάθεση του management.
Λόγω της εμπλοκής στο μέτωπο της «κοινωνικής κατοικίας» έχει προσωρινά «παγώσει» και η διαβούλευση για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, πεδίο πάντως στο οποίο έχει επέλθει σημαντική σύγκλιση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και servicers.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο επιχειρεί να εισάγει στην Ελλάδα τον θεσμό της καταναλωτικής πτώχευσης, μέσω του οποίου οι ιδιώτες δανειολήπτες μπορούν, αφού παραχωρήσουν στους πιστωτές τους τυχόν βασικά περιουσιακά στοιχεία, να απαλλάσσονται με γρήγορες διαδικασίες από τα χρέη τους, ώστε να αναλαμβάνουν εκ νέου οικονομική δραστηριότητα.
Προκειμένου, τέλος, να τύχουν κοινωνικής προστασίας τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός κρατικού φορέα, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει το ενυπόθηκο ακίνητο και να συνάπτει, εν συνεχεία, συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης με τον δανειολήπτη, που θα περιλαμβάνει και δυνατότητα επαναγοράς.