Λίγες μόνο ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ για το πακέτο στήριξης της Κομισιόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποκάλυψε τις προθέσεις της.
Σε συνάντησή της με βουλευτές του κόμματός της, CDU, η κα Μέρκελ είχε την ευκαιρία να μιλήσει ανοικτά για τη γερμανική πολιτική γραμμή ενόψει των διαπραγματεύσεων και να αποκαλύψει ότι:
- Δεν αναμένει άμεσα συμβιβασμό. Ελπίζει σε πρόοδο εντός του Ιουλίου και μετά την έναρξη της γερμανικής προεδρίας, όμως ακόμα δεν είναι σαφές εάν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός Ιουλίου «τέτοια σοβαρά θέματα».
- Η συμφωνία «θα ήταν επιθυμητή, γιατί εάν η ΕΕ βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, σημαίνει πως η Ευρώπη θα δείξει αδυναμία στο να λάβει αποφάσεις». Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο, λόγω πολυπλοκότητας των θεμάτων.
- Η Γερμανία επιθυμεί επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο μαζί με τον 7ετή προϋπολογισμό και τα νέα κονδύλια που θα αποφασιστούν μετά από διαπραγματεύσεις των χωρών-μελών. «Θα είναι «τέχνη» να συνθεδούν οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε στην κοινοβουλευτική της ομάδα.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει «πιο πολύπλοκες και ίσως αυτό κάνει την τελική συμφωνία πιο εύκολη, παραπέμποντας στη συνήθη γερμανική πολιτική για συμφωνία το τελευταίο λεπτό».
Οι προθέσεις της καγκελαρίου επιβεβαιώνουν πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ του Euro2day.gr, που εδώ και καιρό έκαναν λόγο για τη στρατηγική του Βερολίνου να σπρώξει τα μεγάλα θέματα στη γερμανική προεδρία, για δημοσιονομικό 7ετές πλαίσιο που θα συνοδεύει τις αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και για πιέσεις του Βορρά να μπει από το 2021 δημοσιονομικό ζωνάρι και να καταργηθεί η «γενική ρήτρα διαφυγής».
Οι συνομιλίες της κας Μέρκελ με την κοινοβουλευτική ομάδα του CDU βγάζουν πάντα τις πραγματικές προθέσεις της, καθώς η καγκελάριος «περνά από ιερά εξέταση» από τους εν λόγω βουλευτές, όπως μας δήλωσε διπλωματική πηγή από το Βερολίνο.
Η συνάντηση αυτή προηγείται πάντα της εκάστοτε ομιλίας της κας Μέρκελ στη γερμανική βουλή. Ένα επιπλέον σχόλιο που έκανε η κα Μέρκελ στη συνάντηση ήταν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, ότι «σε όσους δεν αρέσει ο κοινοτικός προϋπολογισμός, μπορεί να αρέσει περισσότερο το Ταμείο Ανάκαμψης ή και το αντίστροφο». Η εν λόγω δήλωση δημιουργεί ερωτήματα για το πώς τελικά θα καταρτιστούν οι τομείς που θα απορροφούν τα κονδύλια που θα συμφωνηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που μίλησε στο Euro2day.gr, η κα Μέρκελ διεμήνυσε στην επίσης Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να αυξήσει τη συνεισφορά του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μέσω του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης έως και 40%. Το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 12,8 δισεκατομμύρια επιπλέον κάθε χρόνο για τα επόμενα 7 χρόνια, με τον όρο το Βερολίνο να έχει τον πρώτο λόγο για το πού και πώς θα διανεμηθούν τα επιπλέον κονδύλια. Ήδη η Γερμανία δίνει 31 δισεκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κάθε έτος.
Ο γαλλογερμανικός άξονας, αντί να προτείνει ένα ξεχωριστό Ταμείο Ανάκαμψης για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης από την Covid-19 (κάτι που θα είχε ξεχωριστούς όρους, προϋποθέσεις κ.λπ. και τους οποίους θα διαπραγματεύονταν από το μηδέν όλες οι χώρες-μέλη), ενέταξε το Ταμείο μέσα στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Έτσι, τα νέα κονδύλια θα εντάσσονται στους κανόνες εκταμίευσης της Κομισιόν, συν τους επιπλέον όρους που θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, συν το 7ετές δημοσιονομικό πλάνο που προωθεί η γερμανική προεδρία, με τη στήριξη των Βορείων και της Γαλλίας.
Η πρόταση της Κομισιόν για επιπλέον 750 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αλλάξει, καθώς χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία θέλουν λιγότερες επιδοτήσεις και περισσότερα δάνεια, ιδιαίτερα προς τον Νότο.
Οι πηγές από το Βερολίνο ανέφεραν ότι σίγουρα το νέο «πακέτο» κονδυλίων θα πρέπει να βλέπει μπροστά και να αφορά κυρίως τομείς της οικονομίας του «μέλλοντος» όπως πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή επέκταση και αναβάθμιση, ακόμα και ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν η Ελλάδα θα λάβει τελικά τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από την αρχική πρόταση της Κομισιόν. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για νούμερα», διεμήνυσε η γερμανική κυβέρνηση.
Πάντως εάν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένει τις τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία νέων υπουργείων που θα ασχοληθούν με την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ, τότε με βάση τις δηλώσεις Μέρκελ, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα πάει για μετά το καλοκαίρι.
Η Σύνοδος Κορυφής, που γίνεται με τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος.