Αντίθετα από το ρεύμα και μεγάλη επιτυχία για το εγχώριο σύστημα ήταν το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου αναφορικά με το download τραπεζικών και χρηματοοικονομικών εφαρμογών από τους Έλληνες, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Τα στοιχεία της δείχνουν ότι υπήρξε θετική μεταβολή +16% στο «κατέβασμα» των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών εφαρμογών από τους Έλληνες αφού οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από το κλείσιμο της οικονομίας λόγω κορωνοϊού, απέτρεπε τις μετακινήσεις σε τραπεζικά καταστήματα. Τα δεδομένα χρήσης εφαρμογών σε όλη την περιοχή προς ανάλυση δείχνουν πόσο η ψηφιακή χρήση υπέστη πλήγμα λόγω της πανδημίας, αφού το download τραπεζικών εφαρμογών μειώθηκε κατά 6% ετησίως το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στην ανάλυσή της με τίτλο “DATA-Driven: Face-Off - Legacy Banks Trumping the Challengers in Lockdown”, το lockdown έφερε στο προσκήνιο την ετοιμότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέσω των εφαρμογών σε κινητά και υπολογιστές. Στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολή και Αφρικής (CEEMEA), οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ισχυρή παρουσία στις υπηρεσίες μέσω εφαρμογών, αναφέρει η JP Morgan.
Ακολούθησε ένας βαθμός ανάκαμψης όσο εφαρμόζονταν τα lockdown, με τη μείωση της ψηφιακής χρήσης να περιορίζεται σε -2,5% τον Απρίλιο και τον Μάιο, αν και η Ελλάδα και η Τουρκία ξεχωρίζουν, καθώς οι λήψεις σχετικών εφαρμογών έχουν ανακάμψει στο +16% και +9%, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η JP Morgan, οι τράπεζες παλαιού τύπου ξεπερνούν σταδιακά τις αγκυλώσεις των παραδοσιακών εργασιών τους και επενδύουν σε εφαρμογές που θα μπορούσαν να διευκολύνουν εργασίες που μέχρι πρότινος γίνονταν στα γκισέ. Αυτοί θα είναι και οι νικητές του μέλλοντος, καθώς το προφίλ των πελατών σταδιακά αλλάζει και όλο και περισσότεροι περνούν στην ψηφιακή εποχή.
Η τάση για τις τράπεζες που θα διεκδικήσουν μερίδια από τις παραδοσιακές τράπεζες φαίνεται σχετικά πιο ισχυρή σε αγορές που είναι ψηφιακά πιο προηγμένες όπως η Τσεχία και η Αυστρία, με σημαντικό αριθμό ψηφιακών παικτών.
Οι καθημερινές λήψεις εφαρμογών των τραπεζών-μνηστήρων σε αυτές τις περιοχές παρέμειναν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τις παραδοσιακές τράπεζες καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου και έχουν ήδη ανακτήσει τα επίπεδα που είχαν πριν από την Covid-19.
Λόγω της μεγάλης παρουσίας και των τριών ισχυρών ψηφιακών παικτών Monese, Revolut και N26 στην αγορά, η Αυστρία, στην πραγματικότητα, είναι η μόνη περιοχή που έχει δει τις ψηφιακές τράπεζες να ανακάμπτουν γρηγορότερα από τους παίκτες παλαιού τύπου -κάτω από το 10% έναντι στην προ Covid-19 περίοδο σε σύγκριση με -25% στις τράπεζες παλαιού τύπου.