Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα στην οικονομία πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή Υπουργών, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των επιτελικών στελεχών του τραπεζικού συστήματος.
Στόχος της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν η αποτίμηση του πώς δουλεύουν, στην πράξη, τα εργαλεία ρευστότητας τα οποία έχει παράσχει η κυβέρνηση στις τράπεζες, με σκοπό να τα διοχετεύσουν στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη.
Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε εξ αρχής το πλαίσιο της συζήτησης, δηλώνοντας ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ότι η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες προκειμένου να επιβιώσουν στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το πώς θα διοχετευθεί με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και με ποιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.
«Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Από την πλευρά των στελεχών των Τραπεζών, εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δισ. ευρώ.
Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να διοχετεύσει ρευστότητα 15 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, ως το τέλος του έτους, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κεφαλαιακή του επάρκεια.
«Υπολογίζουμε ότι με νέες χορηγήσεις 15 δισ. ευρώ οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 14%, πολύ υψηλότερα από τις αναθεωρημένες ελάχιστα απαιτούμενες εποπτικές απαιτήσεις (11,5%)» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.
Μιλώντας στο ίδιο forum ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα χορήγησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις θα είναι έτοιμο στις 15 με 20 Μαΐου. Σήμερα υπογράφηκε, σύμφωνα με τον υπουργό, η σχετική σύμβαση, μεταξύ τραπεζών και Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ η απόφαση της ΤτΕ να θεωρήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα μέρος του στενού δημόσιου τομέα, επιλύει διαδικαστικά θέματα για την αναγωγή στην Ελληνική Δημοκρατία της εγγύησης, που θα έχουν τα δάνεια.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες στο πλαίσιο της υιοθέτησης ταχύτερων και ευκολότερων διαδικασιών να μην ζητούν εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις για τις δράσεις στήριξης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε δράσεις όπως η επιδότηση επιτοκίου.
Αντίθετα, θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό στη δράση χορήγησης δανείων με κρατική εγγύηση. «Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μην ζητούν από τις επιχειρήσεις εξασφαλίσεις, λόγω της κρατικής εγγύησης» αποκάλυψε ο υπουργός, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν η παραπάνω δέσμευση αφορά στο σκέλος που καλύπτουν οι κρατικές εγγυήσεις ( σ.σ. το 32% του συνολικού ανά τράπεζα χαρτοφυλακίου δανείων με κρατική εγγύηση) ή στο 100% της χορήγησης.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματέας Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Από τον τραπεζικό κλάδο συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Βank Βασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου και η Γενική Γραμματέας ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.