Λίγο καιρό μόλις μετά την ψήφιση του «νόμου Βρούτση», πανελλαδική έρευνα της Opinion Poll αποτυπώνει τη δυσπιστία των πολιτών στο νέο ασφαλιστικό νόμο και παράγοντες της οικονομίας θεωρούν πως θα πρέπει να ξεκινήσει σοβαρός διάλογος κοινωνικών φορέων, με στόχο τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Πάντως, όλοι συμφωνούν πως απαιτείται η ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης στην οικονομία.
Ειδικότερα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll, ανέφερε: «Το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι παραμένει η ανασφάλεια. Αν δεν ξεκινήσουν κατάλληλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δεν θα δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται. Γιατί μέχρι τώρα, πέρα από κάποια βελτίωση στο μέτωπο των προσδοκιών, δεν έχουμε δει ούτε τους τζίρους των επιχειρήσεων να ανεβαίνουν, ούτε τα εισοδήματα των καταναλωτών. Αν τώρα εκλείψει και το κλίμα αισιοδοξίας… Όπως προκύπτει από την έρευνα, στο νέο νόμο, ο όρος της βιωσιμότητας αγνοείται από τους πολίτες, δεν εξασφαλίζονται ικανοποιητικές παροχές συντάξεως και υγείας, ενώ κοινή πεποίθηση είναι πως θα αυξηθούν μελλοντικά οι εισφορές. Οι πολίτες θα επιθυμούσαν κάτι διαφορετικό».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι κοινωνικός διάλογος δεν έχει γίνει και πως οι παραγωγικοί φορείς έχουν συμφέρον να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος. Τα προβλήματα των ασφαλιστικών συστημάτων λόγω του δημογραφικού στην Ευρώπη είναι εμφανή και το ζητούμενο είναι ποιος θα καλύψει το κενό. Το κράτος στην Ελλάδα δεν μπορεί, καθώς το ΔΝΤ έχει προβλέψει μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1%. Άρα, θα αυξηθούν οι εισφορές και θα μειωθούν οι συντάξεις; Αυτό θα γίνει, αν δεν ανασκουμπωθούμε και δεν αντιμετωπίσουμε τις γνωστές προκλήσεις. Ζητούμενο είναι στις προτεινόμενες λύσεις να υπάρξει κοινωνική αποδοχή.
Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό κ. Λουκά Αποστολίδη, ο νέος νόμος δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για μνημόσυνα. Απλά αναδεικνύει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει και τα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού συνεχίζουν να ενσωματώνουν αδικίες και ανισότητες, χωρίς να διασφαλίζουν ασφάλεια, βεβαιότητα και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Το ασφαλιστικό είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσουν η πολιτική μας ηγεσία (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) και η Πολιτεία μας.
*Δείτε την έρευνα της Opinion για το ασφαλιστικό στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".