Το σκέφτεται ακόμα το Βερολίνο για το εάν πρέπει να ανοίξουν οι κάνουλες των δαπανών για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποφευχθεί ύφεση σε κάποια μέλη και επιβράδυνση της ανάπτυξης σε άλλα, λόγω του κορωνοϊού και δευτερευόντως του προσφυγικού προβλήματος.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη έγινε μεν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, αλλά -κατά τις σκληροπυρηνικές χώρες- η αποτίμηση αυτή δεν μπορεί να έχει «ειδικό βάρος» αυτή τη στιγμή, γιατί δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία που να δείχνουν το μέγεθος των επιπτώσεων.
Να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι τώρα το Βερολίνο «σφύριζε αδιάφορα» στις προτροπές όλων των διεθνών οργανισμών να ξοδέψει περισσότερα προκειμένου να τονώσει τη γερμανική οικονομία και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή.
Η ραγδαία επιδείνωση όμως των οικονομικών συνθηκών από τον κορωνοϊό φαίνεται πως καθιστά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις χώρες-μέλη «αναπόφευκτα».
Αυτό που φέρεται να θέλει το Βερολίνο είναι να μπουν όροι στην κάθε χώρα, ανάλογα με τον αντίκτυπο στην οικονομία της, ούτως ώστε καμία να μην κρυφτεί πίσω από τις εξαιρέσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οπως έχουμε ήδη γράψει, στο «pre-emptive arm» του Συμφώνου μπορούν να μπουν οι χώρες που πλήττονται από έκτακτες καταστάσεις (πλημμύρες, σεισμούς, κ.λπ.) και να διαθέτουν κονδύλια, χωρίς αυτά να προσμετρούνται στο έλλειμμα και το χρέος. Ο κορωνοϊός είναι μια τέτοια έκτακτη ανάγκη.
Ομως η Γερμανία πιστεύει ότι ο πανικός, το λεγόμενο «fear factor» και οι σπασμωδικές κινήσεις των αγορών δεν βοηθούν στο να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Συνεπώς ζητά από το Eurogroup εγγυήσεις ότι δεν θα «ξεχειλώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γιατί έτσι θα χαθεί και η αξιοπιστία του. Απαιτεί δε στενή παρακολούθηση.
Ετσι, το θέμα παραπέμφθηκε για το τακτικό Eurogroup στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται η συζήτηση να πάρει «φωτιά», πριν παρθούν οι όποιες αποφάσεις.
Η συνάντηση στη Γαλλία και στο βάθος ΕΚΤ
Διπλωματικές πληροφορίες ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε, υψηλά ιστάμενοι παράγοντες της ΕΕ συναντήθηκαν στη Γαλλία και εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια. Η Γαλλία και η Ιταλία φαίνεται πως μπαίνουν σε ύφεση και «καίγονται» για τόνωση της οικονομίας. Ετσι, το Eurogroup αναμένεται να είναι ακόμα ένα τεστ στον ήδη εύθραυστο γαλλογερμανικό άξονα.
Η Γαλλία πιέζει και για μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδιώκοντας μια ανακοίνωση για μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων σε συνδυασμό με την υπόσχεση για νέα πολιτική χαλάρωσης σε περίπτωση που οι επιπτώσεις από τον ιό δεν περιοριστούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ηδη η Fed έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε προχθές εκτάκτως μείωση των επιτοκίων, 15 μέρες πριν την τακτική της συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια να «σοκάρει» τις αγορές. Το αποτέλεσμα ήταν μια εξαιρετικά βραχυχρόνια θετική αντίδραση.
Η Κρ. Λαγκάρντ φαίνεται να κινείται στη λογική της Fed, ενώ τα «γεράκια», με πρώτο τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γ. Βάιντμαν, υποστηρίζουν ότι οι αγορές βρίσκονται σε φάση διόρθωσης από φούσκες του παρελθόντος και συμπεριφέρονται απρόβλεπτα αλλά και «τεμπέλικα», καθώς πιστεύουν πως ό,τι και να γίνει, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα τις ξελασπώσουν.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από τις μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές δεν κρύβεται μόνο ο... ιός αλλά και το γεγονός ότι πραγματοποιείται μια τεράστια ανακατανομή πλούτου, με μεγάλους επενδυτές να αποσύρονται από τις «φούσκες» και να αρχίζουν να επενδύουν εκεί που θα διοχετευτούν τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία: στην πράσινη ανάπτυξη και τα παράγωγά της.
Η Ελλάδα εκτός των αποφάσεων του Eurogroup
Σε περίπτωση που υπάρχει τελικά απόφαση για δημοσιονομική χαλάρωση, η χώρα μας αναμένεται να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Και αυτό γιατί είμαστε σε μεταμνημονιακό πρόγραμμα και εμπίπτουμε στο «διορθωτικό» κομμάτι του Συμφώνου Σταθερότητας. Συνεπώς, τα κονδύλια τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες του κορωνοϊού θα συναποφασιστούν με τους θεσμούς, ώστε να μην προσμετρηθούν στο έλλειμμα.
Εξαιρούνται τα κονδύλια για το προσφυγικό, καθώς εκεί κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα η ΕΕ να είναι πιο απλόχερη και συνεργάσιμη. Θα είναι πρόκληση για τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να πετύχει το ίδιο και για τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.