Τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ σε συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες ανέδειξε, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.
Απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση, σημείωσε ότι «φέρνετε περικοπές 8% για τη πλειοψηφία των συνταξιούχων, καταργείτε τη 13η σύνταξη που τη χαρακτηρίζατε επίδομα και την κοροϊδεύατε και επιβάλλετε υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών». Εξήγησε, επίσης, ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν μία πραγματική θεμελιακή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που το κατέστησε πλεονασματικό, επέλυσε το πρόβλημα που μας κληροδοτήσατε με τους 900 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των συντάξεων και εισήγαγε στοιχεία δικαιοσύνης στο σύστημα».
Όπως συμπλήρωσε, «η ελεύθερη επιλογή της κλάσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δεν έχει καμία λογική δικαιοσύνης, καθώς κάποιος με 70 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώνει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει εισοδήματα επτά χιλιάδων ευρώ, κάτι που ευνοεί τα υψηλά και πολύ υψηλά κλιμάκια». Με βάση αυτή την επισήμανση, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο επιστροφής πολλών ελεύθερων επαγγελματιών στο φάσμα της χρεοκοπίας λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη ομάδα έχει δεχθεί ήδη το «δώρο» της αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ έρχεται και αυτό της εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, μέσω του σχεδίου Ηρακλής, για οφειλές στις τράπεζες.
Τέλος, μιλώντας για τις διαφορές των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι «το δικό μας σύστημα βασίστηκε στις ιδέες της διαγενεακής και ενδογενεακής αλληλεγγύης, προκρίνοντας μια κοινωνική συμμαχία που δένει τις προσδοκίες της μισθωτής εργασίας με αυτές των αυτοαπασχολούμενων. Δεν ήταν τυχαίο το σύνθημα του ΕΦΚΑ που έλεγε “όλοι μαζί πιο δυνατοί”. Δεν είναι τυχαίο ότι πάτε στην αντίπερα όχθη του “σώζων εαυτόν σωθήτω”».