Με έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη δουλειάς, αλλά και νέες κλίμακες εισφορών για σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους έκανε λόγο ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, καταθέτοντας δύο μελέτες. Πρόκειται για την εθνική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την επάρκεια των συντάξεων.
«Φέρνουμε το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά από 12 χρόνια που δεν θα έχει μειώσεις στις συντάξεις. Φέρνουμε αυξήσεις», σημείωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Βασίλης Οικονόμου, που αναφέρθηκε εκτενώς στις προωθούμενες αλλαγές. Μίλησε για ρυθμίσεις-ανάσα για τους ασφαλισμένους αλλά και για μία μεταρρύθμιση με «έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα».
Ο «γαλάζιος» εισηγητής αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, σημειώνοντας πως προβλέπεται αύξηση στους συντελεστές άνω των επτά ποσοστιαίων μονάδων για όσους συμπληρώνουν 40 χρόνια δουλειάς. Παράλληλα επεσήμανε πως έρχονται αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στις νέες κλίμακες εισφορών που θα «τρέξουν» για τους μη μισθωτούς.
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Οικονόμου σημείωσε πως άφησε ένα εκατομμύριο εκκρεμείς υποθέσεις (για συντάξεις, εφάπαξ και επανυπολογισμούς), επισημαίνοντας πως από την 1η Ιουνίου ξεκινά η έκδοση των πρώτων ψηφιακών συντάξεων. Κλείνοντας σημείωσε πως «με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος».
«Εννέα στους δέκα συνταξιούχους είναι χαμένοι», σημείωσε η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας πως το νομοσχέδιο καταργεί τη 13η σύνταξη. «Με αυτή την κατάργηση διαψεύδεται ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης» ανέφερε και προσέθεσε πως το νομοσχέδιο «επιβαρύνει τους πολλούς και ελαφρύνει ελάχιστους».
«Τα χρήματα που προβλέπει η κυβέρνηση για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατομμύρια από ό,τι το 2019», επεσήμανε και έκανε λόγο για έναν «επικοινωνιακό ορυμαγδό που έχει πάρει τον χαρακτήρα της εξαπάτησης». Συνέχισε λέγοντας πως όσοι είναι συνταξιούχοι πριν από το 2016 «δεν θα δουν αυξήσεις», αλλά θα έχουν απώλεια γιατί θα χάσουν την ενίσχυση της 13ης σύνταξης.
«Στην καλύτερη περίπτωση, 70.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων» επεσήμανε, ενώ τόνισε πως για να πάρει κάποιος τις αυξήσεις των 250 ευρώ που λέει το υπουργείο θα πρέπει να έχει μέσο μισθό 3.500 ευρώ και 40 χρόνια δουλειάς.
Οι εισφορές
Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί και το νέο σύστημα εισφορών που θα τρέξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες (και το οποίο προσφέρει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ανεξάρτητα από το εισόδημα). «Η υποχρεωτική εισφορά θα είναι κατά 20% υψηλότερη από ό,τι ισχύει σήμερα» επεσήμανε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως το νέο σύστημα είναι «ο ορισμός της αδικίας και της ανισότητας».
Νωρίτερα ο Βασίλης Οικονόμου είχε επισημάνει πως οι ασφαλισμένοι στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία δεν επηρεάζονται, καθώς κερδίζουν από το νέο φορολογικό και τη μείωση των συντελεστών από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Τέλος, κατά την τοποθέτησή της η Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση και για τα εργασιακά. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «θα πρέπει να είμαστε ντετέκτιβ για να δούμε τι αποφάσεις θα βγάλει μέσα στη νύχτα το υπουργείο. Έχει ξηλωθεί εν κρυπτώ το μισό εργατικό δίκαιο».
«Με το σημερινό νομοσχέδιο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Μουλκιώτης, ασκώντας κριτική σε μια σειρά διατάξεων.