Την προτροπή του προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να αναπτύξει τον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) κ. Gabriel Bernardino.
Ειδικότερα ο κ. Bernardino, μιλώντας στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο δημογραφικό ζήτημα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι εδώ. Αν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη συνταξιοδοτική φτώχεια στο μέλλον. Είναι δική σας απόφαση το τι θα πράξετε, αλλά εγώ αναφέρομαι σε επιτυχημένα εγχειρήματα σε ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη συμμετοχή της επαγγελματικής ασφάλισης.
Σήμερα που η οικονομία σας ανακάμπτει,είναι η καλύτερη στιγμή για μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται περισσότερη ελευθερία για το χτίσιμο των συντάξεων και ένα περισσότερο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Ζητούμενο είναι η ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα».
Την πίστη του στην επαγγελματική ασφάλιση εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στον θεσμό και στην ανάπτυξή του. Μάλιστα, μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την κοινωνική ασφάλιση (στις 21 Φεβρουαρίου) θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος που θα ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία του 2016, οι κανονιστικές πράξεις που έπονται του σχετικού νόμου, κανονισμός δεοντολογίας, κ.λπ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) κ. Χρήστος Νούνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη που σημειώνει ο θεσμός κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη σειρά συνεργασιών της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με σημαντικούς φορείς (π.χ. πρόσφατα με το Χρηματιστήριο της Αθήνας) αλλά και στα πολύ μεγάλα περιθώρια διείσδυσής του στην ελληνική οικονομία, προς όφελος των μελλοντικών συντάξεων των εργαζομένων (συμπληρωματικές παροχές, συμβολή στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος) αλλά και της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Νούνη, το 2019 δημιουργήθηκαν πέντε ακόμη Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (φτάνοντας στα 23, με ενεργητικό γύρω στο 1,6 δισ. ευρώ), ενώ πέντε επιπλέον ΤΕΑ θα προστεθούν μόνο κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.