Η πρώτη ουσιαστική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου σε ιδιώτες σημειώθηκε τον Δεκέμβριο όπως δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2012 (οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) τα «φέσια» του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κάτω από τη διαχωριστική γραμμή των 2 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο βαρίδι για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2019 στον Δεκέμβριο με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων να περιορίζονται από τα 780 εκατ. ευρώ στα 667 εκατ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου στο ίδιο διάστημα να συρρικνώνονται από τα 1,480 δις ευρώ στα 1,278 δισ. ευρώ.
Σε όλους τους επιμέρους φορείς καταγράφεται μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης να βρίσκονται στην πρώτη θέση των «κακοπληρωτών».
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν από τα 199 εκατ. ευρώ στα 179 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων από τα 354 εκατ. ευρω στα 293 εκατ. ευρώ και των λοιπών νομικών προσώπων από τα 293 στα 244 εκατ. ευρώ. Οι ΟΚΑ εμφανίζουν μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα 560 στα 506 εκατ. ευρώ και όπως αναγνωρίζουν αρμόδιες πηγές, «μέχρι να ενεργοποιηθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, ο μηδενισμός των συγκεκριμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν φαίνεται στον ορίζοντα».
Το απόλυτο ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων (στα 9,5 δισ. ευρώ) είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2012.