Με τον αέρα που έδωσε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch κινείται ο ΟΔΔΗΧ που έχει στα συρτάρια του σχέδιο για άμεση έξοδο στις αγορές ακόμα και με 15ετες ομόλογο. Πρόκειται για κίνηση ιδιαίτερης σημασίας δεδομένου ότι ο χρονικός ορίζοντας υπερβαίνει το 2032, οπότε οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να επανεξετάσουν την εικόνα σε ότι αφορά το ελληνικό αξιόχρεο.
Ενισχυτικά λειτουργεί και η πορεία των ελληνικών ομολόγων. Το 2019 το ιστορικά χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα διαμορφώθηκε σε μέσο επίπεδο από το 4,4% σε 1,5% για τα 10ετή ομόλογα, ενώ οι πρόσφατες αποδόσεις σε τίτλους τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας είναι με αρνητικά επιτόκια.
Μια ακόμα βασική στόχευση του ΟΔΔΗΧ είναι να βελτιώσει την εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές. Ηδη το 2019, οι ξένοι επενδυτές κινήθηκαν συνδυαστικά και αρμονικά με τις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Οι συνολικές αξίες των συναλλαγών που διαπραγματεύτηκαν στις δευτερογενείς αγορές ήταν 8,54 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2018 και αθροιστικά ξεπέρασαν τα έτη 2015-2018, όπου οι συνολικές αξίες των συναλλαγών ήταν 7,30 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η επενδυτική βάση για τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας ενισχύθηκε σημαντικά με αυξημένο μερίδιο των μακροπρόθεσμων επενδυτών, κυρίως των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων και μείωση της διάθεσης των τίτλων σε hedge funds.
Να σημειωθεί ότι με βάση τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων.
Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει 2 βασικά σενάρια χρηματοδότησης για το 2020, ανάλογα με το ποσό των πρόωρων αποπληρωμών:
- Το πρώτο σενάριο επικεντρώνεται στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω έκδοσης πρόσθετων ομολόγων, ενώ
- Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα πρόσθετες πιθανές προπληρωμές χρέους προς τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Και στα δύο σενάρια πάντως, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3,3 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο ή 2,3 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο.
Ανάλογα με το ποιο από τα δυο σενάρια «τρέξει» οι εκδόσεις ομολόγων θα κινηθούν μεταξύ 4 – 8 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως οι ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τη φετινή χρονιά από τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων αλλά και την απόδοση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.