Ευκαιρία για τους Έλληνες χοιροτρόφους η Βουλγαρία

Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η γειτονική χώρα από την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης μπορεί να αξιοποιηθεί από το Έλληνες παραγωγούς σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας στη Σόφια.

Δημοσιεύθηκε: 20 Ιανουαρίου 2020 - 08:34

Load more

«Παράθυρο ευκαιρίας» για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος (κυρίως νωπού) προς τη Βουλγαρία, χαρακτηρίζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται από το περασμένο καλοκαίρι η γειτονική χώρα λόγω εξάπλωσης του ιού αφρικανικής πανώλης (ASF) σε χοίρους και αγριόχοιρους σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Δεδομένου ότι οι ελληνικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος στη Βουλγαρία είναι χαμηλές καθώς ανήλθαν στο 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και στα 3 εκατ. ευρώ το 2018, το γραφείο ΟΕΥ επισημαίνει ότι η τάση αύξησης των εισαγωγών χοιρινού κρέατος στη Βουλγαρία η οποία προβλέπεται να ενταθεί κατά το τρέχον έτος εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εγχώρια παραγωγή ως αποτέλεσμα της κρίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες για την ενίσχυση της παρουσίας τους στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχει θανατωθεί άνω του 20% του συνολικού πληθυσμού των χοίρων στη χώρα (προσεγγίζοντας σταδιακά το 1/3 αυτού) με αποτέλεσμα οι τιμές του χοιρινού κρέατος στη χώρα να έχουν αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με το έτος 2018.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι τιμές να σημειώνουν ιστορικό υψηλό δεκαετίας (4 - 4,5 ευρώ το κιλό τιμή χονδρικής το Σεπτέμβριο 2019, στην τελευταία καταγραφή), την ίδια στιγμή ωστόσο που και σε επίπεδο ΕΕ οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 35%, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατά κεφαλήν καταναλωτές χοιρινού κρέατος ετησίως στη γηραιά ήπειρο με μέσο όρο 10,5 kg κατά κεφαλήν κατανάλωση κατ' έτος και ποσοστό 52% επί της συνολικής κατανάλωσης κρέατος για το έτος 2018.

Εξ αιτίας της κρίσης, η Βουλγαρία, έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί ακόμη υψηλότερες εισαγωγές χοιρινού κρέατος (κυρίως νωπού) απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν και εκτιμάται ότι το περίπου 2/3 του χοιρινού κρέατος που καταναλώθηκε στη χώρα το τελευταίο έτος προερχόταν από εισαγωγές με κύριες χώρες προέλευσης παραδοσιακά την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ πρόσφατα αύξησαν τις εξαγωγές τους προς τη γειτονική χώρα, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί εντός του τρέχοντος έτους, πολύ δε περισσότερο αν η κρίση με την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού ASF δεν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο από τις βουλγαρικές αρχές με τη λήψη πιο δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων.

Πάντως, οι εγχώριοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος μέχρι στιγμής επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές στο χοιρινό κρέας, ενώ οι μεγάλες εμπορικές εκμεταλλεύσεις (Commercial farms) που αρχικά χτυπήθηκαν από την εξάπλωση του ιού έχουν αρχίσει ήδη να αποκαθιστούν και να επαναπληρώνουν τους πληθυσμούς των απωλεσθέντων ζώων.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες του εγχώριου κτηνοτροφικού κλάδου εκτιμούν ότι η Βουλγαρία ίσως να χρειασθεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να αποκαταστήσει πλήρως και στα επίπεδα «προ κρίσης» τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις της.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων