Μια πρώτη αισθητή μείωση εμφάνισαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Νοέμβριο με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όμως να έρχονται να υπενθυμίσουν πως ο δρόμος για το μηδενισμό των χρεών που πνίγουν τη ρευστότητα στην οικονομία είναι μακρύς και δύσκολος.
Τον Νοέμβριο, οι συνολικές υποχρεώσεις του δημοσίου τόσο μέσω ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και εκκρεμών επιστροφών φόρου περιορίστηκαν κατά 195 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο και ανήλθαν σε 2,258 δισ. ευρώ (από 2,453 δισ. ευρώ).
Το μεγαλύτερο μέρος της «προσαρμογής» φαίνεται να επιτεύχθηκε μέσω της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων (από τα 447 εκατ. ευρώ στα 354 εκατ. ευρώ) με τις υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (από τα 583 εκατ. ευρώ στα 560 εκατ. ευρώ) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από 200 σε 199 εκατ. ευρώ) να μένουν λίγο πολύ σχεδόν αμετάβλητες.
Μικρή βελτίωση άλλωστε καταγράφεται και στο μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρου όπου το φέσι του δημοσίου στους φορολογούμενους περιορίστηκε οριακά από τα 828 εκατ. ευρώ σε 780 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών επιστράτευσε νέα διάταξη νόμου με την οποία προβλέπεται πως ειδικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες οι οποίοι στερούνται φορολογικής ή/ και ασφαλιστικής ενημερότητας, το δημόσιο θα προχωρά σε δημόσια κατάθεση υπό μορφή παρακαταθήκης (στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και ο πιστωτής θα έχει πέντε χρόνια στη διάθεσή του να αντλήσει τα χρήματα με την προσκόμιση της απαιτούμενης ενημερότητας. Από την ώρα που θα λάβει χώρια η δημόσια κατάθεση όμως, η οφειλή από τα τεφτέρια των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου θα έχει σβήσει.