Μισθούς σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο μισθό της εγχώριας οικονομίας λαμβάνουν όσοι ασχολούνται σε δυναμικά επαγγέλματα κρίσιμων παραγωγικών κλάδων, όπως ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστών μηχανών με πληκτρολόγιο.
Μελέτη του ΣΕΒ, στην οποία καταγράφονται επαγγέλματα με σημαντικά υψηλή ζήτηση που παρέχουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και αμοιβές, περιλαμβάνει μεσαίου επιπέδου επαγγέλματα, σε κλάδους που επέδειξαν αξιοσημείωτη δυναμική ως βασικοί πυλώνες αύξησης των θέσεων εργασίας τη «δύσκολη» περίοδο μεταξύ της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης και της εκδήλωσης της πανδημίας.
Αναλυτικά, τα 11 επαγγέλματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΕΒ καθώς παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική και ζήτηση και κατά συνέπεια οδηγούν σε υψηλότερους μισθούς είναι: Τεχνικοί του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας, Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο, Υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, Υπάλληλοι καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών, Πωλητές, Χειροτέχνες και τυπογράφοι, Ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης, Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, Συναρμολογητές (μονταδόροι) και Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, μεταξύ 2013-2019, η απασχόληση στη μεταποίηση, στα logistics, στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στην ενέργεια και την εξόρυξη αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας. Το 2019, το 68% των εργαζομένων στους κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους απασχολούνταν σε επαγγέλματα τέτοια, που στηρίζονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν για το σύνολο της οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37%.
Μεταξύ των επαγγελμάτων αυτών, πολυπληθέστερες κατηγορίες είναι οι «Χειριστές», οι «Τεχνίτες» και τα «Επαγγέλματα Διοίκησης και Οικονομίας». Οι καλύτερες επιδόσεις εντοπίζονται στα «Επαγγέλματα διοίκησης και οικονομίας», όπου η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά σε όλες τις επιμέρους ειδικότητες. Ακολουθούν οι «Χειριστές», με αξιόλογη αύξηση της απασχόλησης στους «Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων» και στους «Οδηγούς μέσων μεταφοράς και κινητού εξοπλισμού». Στους «Τεχνίτες», η κατηγορία «Ηλεκτρολόγοι και Ηλεκτρονικοί» ήταν αυτή που κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση απασχόλησης.
Όσον αφορά τώρα στο μέγεθος της απασχόλησης στους κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους το 2019, πολυπληθέστερο επάγγελμα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, ήταν αυτό των «Οδηγών μέσων μεταφοράς και χειριστών κινητού εξοπλισμού», όπου ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τις 122.000.
Τα επόμενα τρία πολυπληθέστερα επαγγέλματα είναι οι «Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης και ασκούντες συναφή επαγγέλματα», οι «Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο» και οι «Χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού». Σε αυτές τις κατηγορίες, η απασχόληση το 2019 κυμάνθηκε από 50.000 έως 70.000 άτομα.
Οι μισθοί
Η σημαντικά αυξημένη ζήτηση μάλιστα, από πλευράς των επιχειρήσεων για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, οδηγεί σύμφωνα με τη μελέτη και σε σημαντικά υψηλότερες αμοιβές. Έτσι, οι μέσοι μισθοί ορισμένων δυναμικών επαγγελμάτων όπως των «Ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών», «Τεχνικών του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας» και «Υπάλληλων γενικών καθηκόντων και χειριστών μηχανών με πληκτρολόγιο» είναι υψηλότεροι από τον μέσο μισθό της οικονομίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις δυναμικών επαγγελμάτων χαμηλών τυπικών προσόντων όπως είναι οι «Οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού», οι «Συναρμολογητές (μονταδόροι)» και οι «Χειριστές σταθερών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού», οι μέσοι μισθοί βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο μισθό της οικονομίας.
Για να συνεχιστεί βέβαια, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, η απορρόφηση όλο και μεγαλύτερου ποσοστού ανθρώπινου δυναμικού από τους παραγωγικούς αυτούς κλάδους, απαιτείται η ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και περαιτέρω διασύνδεσής του με τις προκλήσεις του παραγωγικού μετασχηματισμού.