Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα, τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ανοικτά της Αμμοχώστου το Μπαρμπαρός
Εν τω μεταξύ, ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Κινείται με ταχύτητα 4,9 κόμβων εντός κυπριακής ΑΟΖ, όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος».
Σε αντίθεση με τη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία αυτή τη φορά υλοποιεί τις απειλές της και έστειλε το «Μπαρμπαρός» για νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) εξέδωσε NAVTEX που απαντά στην τουρκική και απευθύνει το μήνυμα ότι οι οδηγίες από το σκάφος «Μπαρμπαρός» και τα δύο βοηθητικά του, αναφέρονται σε παράνομη επιχείρηση μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η πράξη αυτή αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» καθώς επίσης και «παράνομη πράξη» σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Antenna», ο κ. Δένδιας τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο η μόνο διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία
Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοιχτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.
«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το ενδεχόμενο διαλόγου
«Εμείς λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο σκέψης: Η ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, ο 21ος αιώνας. Δεν είμαστε μία χώρα που επιδιώκει συγκρούσεις και εντάσεις» κατέδειξε και επισήμανε ότι προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της σε μία προηγούμενη εποχή, άρα ασκεί πολλές φορές πολιτική εντάσεων. «Εμείς δεν την ακολουθούμε σε αυτό», υπογράμμισε και διεμήνυσε πως η επικοινωνία με όρους διεθνούς δικαίου είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος