Με θετικά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, σε μια προσπάθεια των δεικτών να συνεχίσουν την πορεία ανάκαμψης της Παρασκευής, μετά τις μεγάλες απώλειες του μήνα που πυροδοτήθηκαν από τη χαοτική εφαρμογή της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ και την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Ο Dow Jones ενισχύεται 1,22% στις 41.992 μονάδες, ο S&P 500 ανακάμπτει 1,09% στις 5.700 μονάδες και o Nasdaq κινείται 0,88% υψηλότερα στις 17.910 μονάδες.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση, κάτω μεν από την εκτίμηση του Dow Jones για ενίσχυση 0,6%, αλλά εξαιρουμένων των αυτοκινήτων η αύξηση ήταν 0,3%, σύμφωνη με τις προσδοκίες -κάτι που μπορεί να δώσει ανάσες. Στο ταμπλό, ηTesla βουτά 4% και η Nvidia χάνει σχεδόν 1%. Από την άλλη, η Intel καλπάζει με +7%.
Παρά τα κέρδη της Παρασκευής, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν σκληρή για τη Wall Street. Ο Dow είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2023, χάνοντας 4,4%.
Οι επενδυτές προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις ταχέως μεταβαλλόμενες δασμολογικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ταυτόχρονα με την επιθετική προσπάθεια περικοπής των ομοσπονδιακών δαπανών από πλευράς Έλον Μασκ, συνδυασμός που έχει φέρει τις αγορές σε αδιέξοδο, προκαλώντας ανησυχίες για την εταιρική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Τα επίσημα σχόλια ότι θα ήταν ανεκτός ο πόνος για την οικονομία και τις αγορές προκειμένου να αναμορφωθούν οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παράλληλα με την παγκόσμια εμπορική πολιτική που επιχειρείται να ακολουθηθεί, επιβαρύνουν το κλίμα.
«Είμαι στον επενδυτικό κλάδο εδώ και 35 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι οι διορθώσεις είναι υγιείς, φυσιολογικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ την Κυριακή στο NBC. «Αυτό που δεν είναι υγιές είναι οι εκρήξεις ευφορίας, που φέρνουν οικονομικές κρίσεις. Θα ήταν πολύ πιο υγιές αν κάποιος έβαζε φρένο το '06 και το '07. Δεν θα είχαμε προβλήματα το '08».
Ο Μπέσεντ, ο οποίος προηγουμένως είπε ότι μπορεί να χρειαστεί μια περίοδος «αποτοξίνωσης» για τη μετάβαση της οικονομίας από τις κρατικές σε περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» πως θα αποφευχθεί η ύφεση.
«Η αμερικανική "αποτοξίνωση" στην αποτελεσματικότητα, στην απορρύθμιση και στο εμπόριο μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερο πόνο στην αγορά πριν από τα ορατά κέρδη του ΑΕΠ», έγραψε ο Derek Harris, αναλυτής της Bank of America Securities.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον της Wall Street στρέφεται στη Fed, που αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Τζερόμ Πάουελ θα τύχουν μεγάλης προσοχής όσον αφορά τυχόν αλλαγές στον τόνο τους, αφού πρόσφατα είχε επαναλάβει πως η κεντρική τράπεζα «δεν βιάζεται» να μειώσει τα επιτόκια.
Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί μία μονάδα βάσης, στο 4,30%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,70% στα 71,07 δολ. και η τιμή του χρυσού σημειώνει αύξηση 0,23% στα 3.008 δολ./oz, φλερτάροντας με νέα ρεκόρ.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,25% έναντι του ευρώ στο 1,0906 δολ.