Μόλις μια συνεδρίαση κατάφερε να παραμείνει πάνω από τις 40.000 μονάδες ο Dow Jones με την μετοχή της JP Morgan να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Στον αντίποδα, νέα ρεκόρ σημείωσαν οι S&P 500 και Nasdaq.
«Αν και παραμένουν στο προσκήνιο μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων… πιστεύουμε ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και εταιρική κερδοφορία, η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων και η αύξηση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις μετοχές στο υπόλοιπο του έτους», έγραψε ο Vincent Heaney της UBS.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,49% ή 196 μονάδες στις 39.806, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,09% στις 5.308 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,65% στις 16.794 μονάδες.
Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,9%) και Microsoft (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-4,4%) και Cisco Systems (-2,2%).
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της JP Morgan καθώς ο CEO Jamie Dimon άφησε να εννοηθεί ότι «οι μέρες του είναι μετρημένες» στην τράπεζα.
H άνοδος του Dow Jones πάνω από τις 40.000 μονάδες την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε ορόσημο για τους επενδυτές αλλά κορυφαίος αναλυτής της Wall Street βλέπει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στη συνέχεια, με ώθηση από τα εταιρικά κέρδη.
Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στη Yardeni Research, Εντ Γιαρντένι, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι ο δείκτης Dow Jones είναι σε τροχιά για άνοδο 50% στις 60.000 μονάδες έως το 2030 και ο S&P 500 μπορεί να αυξηθεί στις 8.000 μονάδες.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, δήλωσε ότι τα στοιχεία του Απριλίου για τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά αλλά τόνισε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς οριστικά συμπεράσματα για τον πληθωρισμό.
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η πρόσφατη επιβράδυνση στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού θα κρατήσει καιρό» ανέφερε ο Τζέφερσον τη Δευτέρα σε ομιλία τραπεζικής ένωσης στη Νέα Υόρκη. «Η καλύτερη μέτρηση του Απριλίου είναι ενθαρρυντική» πρόσθεσε.
Στις αγορές εμπορευμάτων, πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Ειδικότερα, η τιμή του Brent υποχώρησε 1% στα 83,15 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 1% στα 79,22 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κέρδισε 0,9% και διαμορφώθηκε στα 2.439 δολ./oz.
Παράλληλα, ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,44% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,84%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0865 δολ.