Επεκτείνουν τις απώλειές τους οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που υπογραμμίζουν τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια ενδεχομένως θα παραμείνουν υψηλά για περισσότερο διάστημα.
Ο Dow Jones καταγράφει ελαφρά κέρδη 0,21% στις 34.514 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,28% στις 4.453 μονάδες και o Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,88% στις 13.749 μονάδες.
Οι 216.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, έναντι προβλέψεων για πάνω από 230.000, και η αύξηση του κόστους εργασίας τροφοδοτούν τις ανησυχίες ότι η ισχυρή αγορά εργασίας θα αναγκάσει τη Fed να το ξανασκεφτεί καλά πριν προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα η Fed θα κάνει μια παρένθεση στην επόμενη συνεδρίαση», δήλωσε ο Jeffrey Roach της LPL Financial. «Τα σκληρά στοιχεία δεν επαρκούν ακόμη όμως ώστε να τεκμηριώσουν ισχυρές απόψεις για τις επόμενες συναντήσεις. Οι επενδυτές θα πρέπει να βρουν ευκαιρίες στην αγορά, πιθανώς σε μια ανώμαλη πορεία».
Ενώ το 93% των traders δεν προβλέπει αλλαγή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι εκτιμήσεις για νέα αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο ξεπέρασαν το 40%, σύμφωνα με το CME FedWatch.
Επίσης, οι μετοχές της Apple χάνουν 4% μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι απαγορεύει τη χρήση iPhone σε κρατικές κινεζικές εταιρείες και οργανισμούς. O Νasdaq οδεύει για την τέταρτη συνεχή μέρα απωλειών.
Οι traders σταθμίζουν και τις τελευταίες εκθέσεις εταιρικών κερδών. Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης C3.ΑΙ είχε απώλειες 9% αφού ανέφερε χαμηλότερο από το αναμενόμενο μικτό περιθώριο, ενώ η ChargePoint έκανε βουτιά 11% μετά από ελλιπείς εκτιμήσεις εσόδων.
Το σερί απωλειών της εβδομάδας διευκολύνεται και από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, που πιέζουν κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές, υπό τον φόβο ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία για να δικαιολογήσει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.
Πίεση θα αντιμετωπίσουν και τα ομόλογα, καθώς 30 εταιρείες έχουν ήδη προσέλθει στην πρωτογενή αγορά εταιρικού χρέους μόνο τις τελευταίες δύο μέρες, δημιουργώντας όγκο εκδόσεων 50,58 δισ. δολ.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 4,26%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχωρεί -0,74% στα 86,89 δολ. (μετά από υψηλό 10 μηνών και σερί εννέα διαδοχικών αυξήσεων, ρεκόρ 4ετίας), ενώ και η τιμή του χρυσού παραπαίει ελαφρώς -0,09% στα 1.942 δολ./ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, στο 1,0700 δολ., καθ' οδόν προς την όγδοη συνεχή εβδομάδα κερδών, για πρώτη φορά από το 2015.