Κέρδη στη Wall Street μετά τη νέα πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αφήνουν πίσω -έστω προσωρινά- τις ανησυχίες για την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed που μπορεί να οδηγήσει σε «ανώμαλη προσγείωση» την αμερικανική οικονομία.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,80% ή 826 μονάδες στις 30.316, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,06% στις 3.791 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,34% στις 11.176 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+5,6%), Salesforce (+5,3%) και Goldman Sachs (+5%) ενώ κανένας τίτλος δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.
Παράλληλα η μετοχή του Twitter σημείωσε "άλμα" 22,2% μετά την πρόταση του Έλον Μασκ να προχωρήσει η εξαγορά της εταιρείας με την αρχική προσφορά των 54,2 δολαρίων ανά μετοχή.
«Με πτώση άνω του 9% τον Σεπτέμβριο και με απώλειες σχεδόν 25% σε σχέση με πέρυσι, ο δείκτης S&P 500 δείχνει υπερπουλημένος», σημείωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management. «Επιπλέον κάποιες από τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας προήλθαν από το rebalancing των χαρτοφυλακίων στο τέλος του τριμήνου, το οποίο πλέον πέρασε».
«Με την τάση στις μετοχές να παραμένει πτωτική, αναμένονται περιοδικά ριμπάουντ», πρόσθεσε. «Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς λόγω των εξελίξεων στον πληθωρισμό και στα επιτόκια».
Στο μεταξύ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν βουτιά τον Αύγουστο καθώς η οικονομία είναι αντιμέτωπη με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και άνοδο των επιτοκίων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,1 εκατ. στα 10,1 εκατ. από 11,2 εκατ. τον Ιούλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2021. Η πτώση του 1,1 εκατ. είναι η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020.
Ωστόσο, μικρή άνοδο σημείωσαν οι προσλήψεις και εκατομμύρια Αμερικανών παραιτήθηκαν από την εργασία τους.
Παράλληλα, καθοδική τροχιά για άλλη μια μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 3,62% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,09%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε νέο «άλμα» 3,5% στα 86,52 δολ. και η τιμή χρυσού ενισχύθηκε 1,7% στα 1.730 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» 1,6% έναντι του ευρώ, στο 0,9981 δολ.