Πτώση στη Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τα επιτόκια.
Οι αναλυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ετήσια συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ όπου ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, αναμένεται να αναφερθεί στην νομισματική πολιτική της Fed μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και την μικρή πτώση του πληθωρισμού τον Ιούλιο. Μερίδα αναλυτών εκτιμούν ότι ο Πάουελ θα προϊδεάσει για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να καταστεί εφικτός ο στόχος για δείκτη τιμών κοντά στο 2%.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,47% ή 154 μονάδες στις 32.908, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,22% στις 4,145 μονάδες και o Nasdaq παρέμεινε σχεδόν αμετάβλήτος στις 12.381 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+2,8%) και Caterpillar (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-2,2%) και Home Depot (-1,8%).
«Η επιστροφή των αρκούδων κατά την άποψή μας έχει μια τελευταία πράξη», έγραφε η Λίζα Σάλετ από το τμήμα Wealth Management της Morgan Stanley. Πρόσθεσε ότι η Wall Street υποτιμά τον πληθωρισμό, τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και τις προσδοκίες για τα κέρδη που θα πρέπει να μειωθούν κάποια στιγμή.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι μια περίεργη ιστορία», σημείωσε ο αναλυτής της Oanda, Ed Moya. «Αυτό που βαρύνει τους επενδυτές υπέρ της αποφυγής κινδύνου είναι η λογική πως δεν μπορεί η αμερικανική οικονομία να παραμένει ελκυστική την ώρα που οι υπόλοιπες οικονομίες καταρρέουν».
Στο μεταξύ, η παραγωγή στα εργοστάσια των ΗΠΑ μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα, καθώς οι εταιρείες πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση των πελατών, σύμφωνα με τον δείκτη PMI. Η παραγωγή σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες μειώθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020 , σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.
Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές να ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,05% και το 2ετές να σημειώνει πτώση τριών μονάδων βάσης στο 3,28%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του brent επέστρεψε πάνω από τα 100 δολ. καταγράφοντας άνοδο 3,8%, στα 100,17 δολ. και η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 3,7% στα 93,74 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα μετά από έξι διαδοχικές πτώσεις και συγκεκριμένα κατά 0,7% στα 1.748 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ, στο 0,9966 δολ.